Czy ten suplement reguluje gospodarkę tłuszczową?

Vitrum Cardio Wiem,że jest to suplement diety,czy ten specyfik skutecznie reguluje gospodarką tłuszczową zwłaszcza i obniża poziom cholesterolu we krwi? Czy może być skuteczny u osób po 80 r,ż??.Czy wpływa pozytywnie u osób które mogą mieć genetycznie podwyższony poziom cholesterolu ??
KOBIETA, 60 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Vitrum Cardio Omega-3 jest suplementem diety, który zawiera olej rybi, będący źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. W ciągu ostatniej dekady przeprowadzono wiele badań dotyczących wpływu długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), naturalnie znajdujących się w tłustych gatunkach ryb morskich takich jak choćby łosoś, makrela, śledź czy halibut na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Dostępne dowody naukowe wskazują, że długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA przyczyniają się do obniżenia stężenia triglicerydów w osoczu na skutek zmniejszonej produkcji VLDL, a także prowadzą do wzrostu stężenia zarówno lipoprotein HDL, jak i LDL we krwi, prawdopodobnie ze względu na fakt, iż nasilają one konwersję triglicerydów do HDL i/lub LDL. Wydaje się zatem, że zalecana konsumpcja 2 - 3 porcji tygodniowo świeżych ryb, zwłaszcza tłustych gatunków ryb morskich bogatych w kwasy EPA i DHA wpływa korzystnie na modyfikację lipidogramu, co może mieć istotne znaczenie w redukcji występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych. Jeżeli natomiast z określonych powodów nie ma możliwości spożycia tłustych gatunków ryb morskich, warto rozważyć suplementację olejem z wątroby dorsza, czyli prawdziwym tranem, który stanowi znacznie lepsze źródło długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, aniżeli suplementy diety na bazie oleju rybiego niewiadomego pochodzenia. Warto również podkreślić, że dbałość o zdrowie układu sercowo-naczyniowego, w tym prawidłowe stężenia lipidów w osoczu krwi w perspektywie długofalowej sprowadza się do odpowiedniego stylu życia, który uwzględnia systematycznie wykonywaną aktywność ruchową, należytą higienę snu, konstruktywne radzenie sobie ze stresorami życia codziennego, znajdowanie czasu na odpoczynek i relaks, dobre relacje z bliskimi oraz właściwy sposób odżywiania, charakteryzujący się przede wszystkim marginalną ilością produktów o wysokim stopniu przetworzenia, natomiast wysoką podażą świeżych warzyw, w tym również strączkowych i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, niesolonych orzechów, pestek, nasion, dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin, a także wyważoną konsumpcją jaj, chudego mięsa, nabiału i ryb, zwłaszcza tłustych gatunków ryb morskich. Jednym słowem, aby zadbać o swój lipidogram i jednocześnie chronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi warto w pierwszej kolejności zadbać o fundamenty, czyli zacząć regularnie uprawiać sport, odpowiednio długo spać i przestrzegać sposobu odżywiania opartego na przykład o wzorzec diety śródziemnomorskiej, natomiast dopiero w drugiej kolejności można zacząć zastanawiać się nad urozmaicaniem jadłospisu poprzez włączanie do codziennego, bądź tygodniowego menu określonych produktów żywnościowych, przypraw, ziół, czy chociażby suplementów diety popartych dowodami naukowymi o wysokim stopniu wiarygodności.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty