Dzień dobry,
Nie ulega żadnej wątpliwości, że ryby są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza EPA i DHA w przypadku wyboru tłustych gatunków ryb morskich, takich jak chociażby łosoś, makrela, śledź czy halibut. Ryby morskie zawierają również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, selen, jod i fluor. Warto zwrócić uwagę, że ryby wędzone i puszkowane na ogół obfitują również w duże ilości sodu, co nie jest wskazane choćby u osób z nadciśnieniem tętniczym. Rekomenduje się regularne włączanie ryb (najlepiej świeżych, ewentualnie mrożonych) do diety 2-3 razy w tygodniu. Posiłki można komponować nie tylko ze świeżych ryb, lecz także z dobrej jakości ryb wędzonych, które mogą uzupełniać tygodniowe menu. Warto mieć na uwadze, iż najwięcej strat składników odżywczych powoduje długotrwałe smażenie, dlatego zaleca się ryby gotować na parze lub piec w piekarniku, ewentualnie grillować na grillu elektrycznym, bądź gazowym. Rzeczywiście w mięsie ryb mogą się znajdować metale ciężkie (np. rtęć, ołów), dioksyny i polichlorowane bifenyle (PCB), co jest związane z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego. Ogólnie rzecz biorąc, stanowisko ekspertów FAO/WHO oraz Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego z 2016 roku zgodnie sugeruje, że korzyści zdrowotne związane ze spożyciem 2-3 porcji ryb tygodniowo przewyższają ewentualne zagrożenia. Proszę starać się jednak ograniczyć konsumpcję tuńczyka z puszki (do maksymalnie 1-2 razy w miesiącu) i wybierać głównie ryby świeże, bądź mrożone, a od czasu do czasu włączać do diety dobrej jakości rybę wędzoną (np. 1 raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie).
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy taka ilość kwasów tłuszczowych niesie ze sobą jakieś ryzyko? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy to jest prawidłowy cholesterol? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy cukrzyca ma wpływ na poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie suplementy jeszcze warto stosować, aby utrzymać dobre zdrowie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Czy ten suplement reguluje gospodarkę tłuszczową? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Alergia na ryby i owoce morza - przyczyny, objawy, rtęć w rybach
Alergia na ryby i owoce morza najczęściej pojawia
Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Słoneczna witamina Nie bez powodu mówi się, że naj
Superfoods, czyli jedzenie o super mocy!
Hasło superfoods określające produkty o wysokiej w