Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem?

Witam. Jestem osobą aktywna fizycznie. Od jakiegoś czasu postanowiłem włączyć do diety ryby. Głównie tuńczyka i szproty, ze względu na białko, oraz walory smakowe, jeśli chodzi o ryby. Ostatnio kolega zwrócił mi uwagę, że tuńczyki zawierają duże ilości metali ciężkich. Trochę mnie to zmartwiło, więc zacząłem szukać w internecie. Opinie są bardzo różne i skrajne. Szczerze to już popadłem w lekką paranoję. Czy mogłem sobie zaszkodzić jedząc tuńczyka bonito z puszki jakieś 3 razy w tygodniu przez około miesiąc czasu? Spożywałem po treningu. Czy mogłem zmagazynować jakieś niebezpieczne ilości rtęci w moim organizmie?
MĘŻCZYZNA, 28 LAT ponad rok temu

Tłuszcze wielonienasycone

Dzień dobry,



Nie ulega żadnej wątpliwości, że ryby są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza EPA i DHA w przypadku wyboru tłustych gatunków ryb morskich, takich jak chociażby łosoś, makrela, śledź czy halibut. Ryby morskie zawierają również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, selen, jod i fluor. Warto zwrócić uwagę, że ryby wędzone i puszkowane na ogół obfitują również w duże ilości sodu, co nie jest wskazane choćby u osób z nadciśnieniem tętniczym. Rekomenduje się regularne włączanie ryb (najlepiej świeżych, ewentualnie mrożonych) do diety 2-3 razy w tygodniu. Posiłki można komponować nie tylko ze świeżych ryb, lecz także z dobrej jakości ryb wędzonych, które mogą uzupełniać tygodniowe menu. Warto mieć na uwadze, iż najwięcej strat składników odżywczych powoduje długotrwałe smażenie, dlatego zaleca się ryby gotować na parze lub piec w piekarniku, ewentualnie grillować na grillu elektrycznym, bądź gazowym. Rzeczywiście w mięsie ryb mogą się znajdować metale ciężkie (np. rtęć, ołów), dioksyny i polichlorowane bifenyle (PCB), co jest związane z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego. Ogólnie rzecz biorąc, stanowisko ekspertów FAO/WHO oraz Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego z 2016 roku zgodnie sugeruje, że korzyści zdrowotne związane ze spożyciem 2-3 porcji ryb tygodniowo przewyższają ewentualne zagrożenia. Proszę starać się jednak ograniczyć konsumpcję tuńczyka z puszki (do maksymalnie 1-2 razy w miesiącu) i wybierać głównie ryby świeże, bądź mrożone, a od czasu do czasu włączać do diety dobrej jakości rybę wędzoną (np. 1 raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie).



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty