Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru?

Witam dlaczego warto jeść warzywa mięsa z parowaru? Czy mięso rybę. można natrzeć ziołami lub marynata i wtedy włożyć do parowaru? Pozdrawiam
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Gotowanie na parze jest uważane za jedną z najzdrowszych form obróbki cieplnej żywności. Warto podkreślić, że produkty żywnościowe przygotowywane w ten sposób, zachowują większe ilości witamin i składników mineralnych, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ nie przechodzą one do wywaru. Potrawy przygotowywane na parze z dodatkiem świeżych i/lub suszonych ziół oraz warzyw cechują się także wyjątkowym aromatem i smakiem. Niewątpliwą zaletą pokarmów gotowanych na parze jest ich lekkostrawność oraz niższa wartość energetyczna, bowiem do przygotowania posiłku w takiej formie nie jest wymagana dodatkowa obecność tłuszczu. Co ciekawe, dodatek na zimno dobrej jakości tłuszczu roślinnego w formie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia czy oleju lnianego, bądź rzepakowego doskonale wzbogaca smak już przygotowanej potrawy. Chude mięso oraz ryby (zarówno chude, jak i tłuste gatunki ryb morskich) świetnie nadają się do gotowania na parze, a marynata złożona z suszonych lub świeżych ziół (najlepiej bez dodatku soli, cukru i glutaminianu sodu w swoim składzie) oraz warzyw (np. szczypiorek, natka pietruszki) poprawią smakowitość oraz aromat potrawy, a także korzystnie wpłyną na ochronę cennych długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w szczególności w tłustych rybach morskich. Konkludując, dania gotowane na parze są zdrowe, smaczne, a także dietetyczne i z reguły niskokaloryczne.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty