Dzień dobry,
Gotowanie na parze jest uważane za jedną z najzdrowszych form obróbki cieplnej żywności. Warto podkreślić, że produkty żywnościowe przygotowywane w ten sposób, zachowują większe ilości witamin i składników mineralnych, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ nie przechodzą one do wywaru. Potrawy przygotowywane na parze z dodatkiem świeżych i/lub suszonych ziół oraz warzyw cechują się także wyjątkowym aromatem i smakiem. Niewątpliwą zaletą pokarmów gotowanych na parze jest ich lekkostrawność oraz niższa wartość energetyczna, bowiem do przygotowania posiłku w takiej formie nie jest wymagana dodatkowa obecność tłuszczu. Co ciekawe, dodatek na zimno dobrej jakości tłuszczu roślinnego w formie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia czy oleju lnianego, bądź rzepakowego doskonale wzbogaca smak już przygotowanej potrawy. Chude mięso oraz ryby (zarówno chude, jak i tłuste gatunki ryb morskich) świetnie nadają się do gotowania na parze, a marynata złożona z suszonych lub świeżych ziół (najlepiej bez dodatku soli, cukru i glutaminianu sodu w swoim składzie) oraz warzyw (np. szczypiorek, natka pietruszki) poprawią smakowitość oraz aromat potrawy, a także korzystnie wpłyną na ochronę cennych długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w szczególności w tłustych rybach morskich. Konkludując, dania gotowane na parze są zdrowe, smaczne, a także dietetyczne i z reguły niskokaloryczne.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przygotowywać niskokaloryczne potrawy? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Prawidłowe nawyki żywieniowe w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co jeść po leczeniu OZT? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co mogę jeść, gdy mam chorą wątrobę? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co jeść aby przytyć ? Dieta lekkostrawna – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak przybrać na wadze? Co jeść i jak ćwiczyć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Żywienie się potrawami ciężkostrawnymi a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Jak jeść przy cukrzycy?
"Ma pani cukrzycę" Białe bułki z masłem, twarożkie
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności