Dzień dobry,
Gotowanie na parze jest uważane za jedną z najzdrowszych form obróbki cieplnej żywności. Warto podkreślić, że produkty żywnościowe przygotowywane w ten sposób, zachowują większe ilości witamin i składników mineralnych, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ nie przechodzą one do wywaru. Potrawy przygotowywane na parze z dodatkiem świeżych i/lub suszonych ziół oraz warzyw cechują się także wyjątkowym aromatem i smakiem. Niewątpliwą zaletą pokarmów gotowanych na parze jest ich lekkostrawność oraz niższa wartość energetyczna, bowiem do przygotowania posiłku w takiej formie nie jest wymagana dodatkowa obecność tłuszczu. Co ciekawe, dodatek na zimno dobrej jakości tłuszczu roślinnego w formie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia czy oleju lnianego, bądź rzepakowego doskonale wzbogaca smak już przygotowanej potrawy. Chude mięso oraz ryby (zarówno chude, jak i tłuste gatunki ryb morskich) świetnie nadają się do gotowania na parze, a marynata złożona z suszonych lub świeżych ziół (najlepiej bez dodatku soli, cukru i glutaminianu sodu w swoim składzie) oraz warzyw (np. szczypiorek, natka pietruszki) poprawią smakowitość oraz aromat potrawy, a także korzystnie wpłyną na ochronę cennych długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w szczególności w tłustych rybach morskich. Konkludując, dania gotowane na parze są zdrowe, smaczne, a także dietetyczne i z reguły niskokaloryczne.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przygotowywać niskokaloryczne potrawy? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Prawidłowe nawyki żywieniowe w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Co jeść po leczeniu OZT? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie się potrawami ciężkostrawnymi a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co mogę jeść, gdy mam chorą wątrobę? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jak wybierać wędliny i mięso? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co jeść aby przytyć ? Dieta lekkostrawna – odpowiada Mgr Maria Kreid
artykuły
Bigos - najzdrowsze polskie danie? Tu każdy składnik ma sens
Kto by pomyślał, że bigos, staromodne danie, które
Czy kotlet schabowy naprawdę jest aż tak niezdrowy? Niektórzy mogą być zaskoczeni
Kotlet schabowy od dziesięcioleci zajmuje ważne mi
Naturalny antyoksydant w słoiku. Dlaczego warto jeść suszone pomidory?
Suszone pomidory bez wątpienia mogą rozbudzić zmys