Mięso ekologiczne
Dzień dobry,
Gotowanie na parze jest uważane za jedną z najzdrowszych form obróbki cieplnej żywności. Warto podkreślić, że produkty żywnościowe przygotowywane w ten sposób, zachowują większe ilości witamin i składników mineralnych, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ nie przechodzą one do wywaru. Potrawy przygotowywane na parze z dodatkiem świeżych i/lub suszonych ziół oraz warzyw cechują się także wyjątkowym aromatem i smakiem. Niewątpliwą zaletą pokarmów gotowanych na parze jest ich lekkostrawność oraz niższa wartość energetyczna, bowiem do przygotowania posiłku w takiej formie nie jest wymagana dodatkowa obecność tłuszczu. Co ciekawe, dodatek na zimno dobrej jakości tłuszczu roślinnego w formie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia czy oleju lnianego, bądź rzepakowego doskonale wzbogaca smak już przygotowanej potrawy. Chude mięso oraz ryby (zarówno chude, jak i tłuste gatunki ryb morskich) świetnie nadają się do gotowania na parze, a marynata złożona z suszonych lub świeżych ziół (najlepiej bez dodatku soli, cukru i glutaminianu sodu w swoim składzie) oraz warzyw (np. szczypiorek, natka pietruszki) poprawią smakowitość oraz aromat potrawy, a także korzystnie wpłyną na ochronę cennych długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w szczególności w tłustych rybach morskich. Konkludując, dania gotowane na parze są zdrowe, smaczne, a także dietetyczne i z reguły niskokaloryczne.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mikstura przeciwbólowa z kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak się robi omlet żeby był zdrowy i dietetyczny? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Wojciechowska
- Dlaczego mam mdłości na samą myśl o zjedzeniu warzyw? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co pomaga na niestrawność żołądka? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak jeść po zapaleniu trzustki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co jeść, by szybko schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Natalia Jasiakiewicz-Jeleń