Dzień dobry,
Gotowanie na parze jest uważane za jedną z najzdrowszych form obróbki cieplnej żywności. Warto podkreślić, że produkty żywnościowe przygotowywane w ten sposób, zachowują większe ilości witamin i składników mineralnych, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ nie przechodzą one do wywaru. Potrawy przygotowywane na parze z dodatkiem świeżych i/lub suszonych ziół oraz warzyw cechują się także wyjątkowym aromatem i smakiem. Niewątpliwą zaletą pokarmów gotowanych na parze jest ich lekkostrawność oraz niższa wartość energetyczna, bowiem do przygotowania posiłku w takiej formie nie jest wymagana dodatkowa obecność tłuszczu. Co ciekawe, dodatek na zimno dobrej jakości tłuszczu roślinnego w formie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia czy oleju lnianego, bądź rzepakowego doskonale wzbogaca smak już przygotowanej potrawy. Chude mięso oraz ryby (zarówno chude, jak i tłuste gatunki ryb morskich) świetnie nadają się do gotowania na parze, a marynata złożona z suszonych lub świeżych ziół (najlepiej bez dodatku soli, cukru i glutaminianu sodu w swoim składzie) oraz warzyw (np. szczypiorek, natka pietruszki) poprawią smakowitość oraz aromat potrawy, a także korzystnie wpłyną na ochronę cennych długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w szczególności w tłustych rybach morskich. Konkludując, dania gotowane na parze są zdrowe, smaczne, a także dietetyczne i z reguły niskokaloryczne.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przygotowywać niskokaloryczne potrawy? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Prawidłowe nawyki żywieniowe w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Co jeść po leczeniu OZT? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co mogę jeść, gdy mam chorą wątrobę? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co jeść aby przytyć ? Dieta lekkostrawna – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Żywienie się potrawami ciężkostrawnymi a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przybrać na wadze? Co jeść i jak ćwiczyć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Jak jeść przy cukrzycy?
"Ma pani cukrzycę" Białe bułki z masłem, twarożkie
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności