Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości?

jaka obróbka termiczna jest najlepsza, w jaki sposób przygotowywać warzywa, mięso(głównie kurczak i ryby) oraz kasze aby zachowały swe właściwości?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam. Najlepszą formą obróbki termicznej jest gotowanie na parze (zwłaszcza pod ciśnieniem, w szybkowarze). W ten sposób można przyrządzać m.in.: mięso drobiowe, ryby, warzywa, owoce, ryż, kasze. Inną techniką może być gotowanie w wodzie. Co prawda pewna ilość witamin i minerałów „ucieka” niestety do wywaru, ale można wykorzystać go np. do sporządzenia zupy lub sosu. Należy pamiętać, aby wkładać produkt do wrzącej wody, a nie podgrzewać go w zimnej wodzie. Inną techniką może być duszenie (bez tłuszczu lub z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie (z niewielkim dodatkiem tłuszczu lub bez) oraz grillowanie. Najgorszą formą jest smażenie. Ważny jest także odpowiedni czas obróbki. Im dłużej gotujemy, zazwyczaj tym więcej tracimy cennych składników. Dlatego należy unikać rozgotowywania potraw. Aby zachować więcej witamin i minerałów, a przy tym mniejszy indeks glikemiczny produktu, warzywa, kasze, ryż, makarony najlepiej gotować al dente. Dobrym sposobem obróbki niektórych warzyw (np. brokuły) i owoców może być także blanszowanie. Polega ono na zanurzaniu warzyw/owoców w gorącej wodzie na kilka chwil, a następnie chłodzeniu ich w zimnej wodzie. Dzięki temu można zachować o wiele więcej składników odżywczych.
Pozdrawiam i zachęcam do odwiedzenia bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty