Zapytaj lekarza

7 4 0 , 2 5 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak przygotowywać niskokaloryczne potrawy?

Witam, mam 19 lat i przy wzroście 165 cm ważę 63 kg. Mam pytanie - jak komponować posiłki w ciągu dnia, aby były one zdrowe i pomogły mi skutecznie schudnąć? Czy zwacać uwagę na ilość jedzenia czy jakość?
19 LAT ponad rok temu

Mezoterpia igłowa twarzy i dekoltu

Mezoterapia igłowa to zabieg, który możesz odbyć w gabinecie dermatologii estetycznej. Polega na wstrzyknięciu substancji leczniczych bezpośrednio w obręb skóry. Zobacz, jak wygląda zabieg.

Witam serdecznie,

zacznę od informacji, że Twoja masa ciała jest prawidłowa. Twoje BMI wynosi 23,1 i jest w normie.

Posiłki należy komponować zgodnie z piramidą żywienia, czyli w ciągu dnia powinnaś spożyć około:
- 5 porcji produktów zbożowych,
- 4 porcje warzyw i  2-3 porcje owoców,
- 2 porcje nabiału - mleka i przetworów mlecznych,
- 1-2 porcje produktu białkowego: mięso, ryby, strączki,
- 2 łyżki oleju roślinnego.

http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite...

Ważna jest zarówno jakość, jak i ilość. Powinnaś zjeść 4-5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach, ale powinny to być posiłki wartościowe, a nie źródło pustych kalorii. Jedz:

- produkty pełnoziarniste np. razowe pieczywo zamiast białego, gruboziarniste kasze (gryczana, jęczmienna) zamiast ziemniaków, czy klusek, płatki zbożowe, makaron razowy i ryż brązowy zamiast ich białych odpowiedników,
- warzywa do każdego posiłku w postaci surowej z dodatkiem oleju roślinnego (unikaj majonezu) lub jogurtu naturalnego (unikaj śmietany) oraz gotowanych najlepiej na parze,
- produkty białkowe chude np. chudą wędlinę, chude mięso (drób), ryby (tutaj możesz sobie pozwolić na tłustą rybę morską np. łososia), chudy ser np twaróg zamiast sera żółtego, warzywa strączkowe (soczewicza, groszek, fasolki),
- pij wodę mineralną, herbaty ziołowe, owocowe lub herbatę zieloną zamiast słodzonych soków i napojow gazowanych,
- potrawy pieczone, duszone, gotowane na parze - unikaj potraw smażonych, zup zabielanych i na zasmażce,
- niskokaloryczne desery np. owoce, galaretkę (ewentualnie kilka suszonych owoców) zamiast słodyczy,
- orzechy i nasiona np. dyni, słonecznika jako dodatek do dań głównych i surówek.

Unikaj ponadto: soli, fast foodów, potraw mącznych i tłustych, tłuszczów zwierzęcych.

I nie zapominaj o aktywności fizycznej!

Pozdrawiam

Dietetyk, współautorka książki pt. „Leki i pożywienie – interakcje”.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy