Dzień dobry :)
W takim przypadku najlepiej będzie zastosować dietę lekkostrawną. Poniżej podaję kilka wskazówek do zastosowania.
- techniki kulinarne:
- gotowanie w wodzie lub na parze- potrawę można również zmiksować lub rozdrobnić,
- pieczenie bez tłuszczu (w folii, rękawie, naczyniu żaroodpornym).
- unikać! smażenia, duszenia z dodatkiem tłuszczu i wcześniejszym obsmażeniu, tradycyjnego pieczenia, zapiekania, grillowania, odgrzewania potraw, ich odsmażania,
- potrawy można spulchniać dzięki dodatkowi np. ubitych jajek czy bułki namoczonej w wodzie lub mleku,
- tłuszcz dodawać do potraw po ich przyrządzeniu (oleje roślinne),
- do zagęszczania potraw stosować zawiesiny mąki w wodzie lub mleku, unikać zasmażek,
- wykluczyć z diety produkty i potrawy ostre, tłuste, długo zalegające w żołądku, z dużą zawartością błonnika, wywołujące wzdęcia, także wędzone, alkohol i marynaty, warzywa kapustne, strączkowe,
- często z diety eliminuje się cebulę, czosnek i ogórki z racji występujących po ich spożyciu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
- źródła błonnika: młode warzywa, dojrzałe owoce, delikatne pieczywo pszenne, drobne kasze,
- z owoców i warzyw usuwać skórkę, pestki, twarde części, wydłużyć czas ich gotowania, można spożywać w postaci rozdrobnionej (np. musy, przeciery, soki),
- spożywane potrawy nie powinny być za gorąca ani za zimne, ponieważ takie mogą podrażniać żołądek,
- posiłki powinny być spożywane regularnie, 4-5 razy dziennie,
- nie przejadać się,
- unikać produktów źle tolerowanych,
- dieta powinna być urozmaicona i dostosowana do potrzeb organizmu!
Jakie produkty wybierać?
- zbożowe: pieczywo jasne, sucharki, bułki biszkopty, drobne kasze, drobne makarony, pozostałe kasza i płatki zbożowe- rozgotowane i przecierane,
- produkty mleczne: mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, twaróg, mleko,
- jaja: gotowane na miękko, ścięte na parze,
- mięso, wędliny, ryby: chude mięsa (np. wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk), ryby chude (np. dorsz, mintaj, tuńczyk, flądra, pstrąg, sandacz, leszcz), chude wędliny,
- tłuszcze: masło, oleje roślinne,
- warzywa: gotowane, rozdrobnione, np. marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, dynia, kabaczek, młoda fasolka szparagowa; na surowo, np. sałata, cykoria, pomidor (bez skórki),
- owoce: dojrzałe, bez skórki i pestek, np. jabłka, morele, brzoskwinie, melony, soki i przeciery,
- przyprawy: wanilia, cynamon, koperek, kminek, bazylia, imbir, pietruszka,
- napoje: napary z ziół, np. rumianek, melisa, mięta, słaba herbata, bawarka (herbata z mlekiem), kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywne, woda.
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Leczenie nadkwaśności żołądka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - co można jeść, a czego się wystrzegać? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta i sposób leczenia przy hiperinsulinemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Dieta na poprawę nasienia – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jaka dieta przy refluksie żołądka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra