Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli?

witam, proszę o napisanie szczegółowo co mogę jeść, jestem zakażona helicobakter pylori, od wczoraj biorę antybiotyki duomox levoxa i lek helicid. Gastrolog powiedziala mi tylko ogólnie że nie mogę jeść ciężkostrawnych potraw i alkoholu. Proszę o szczegóły co mogę, jakie warzywa owoce, w jakiej postaci, czy moge produkty mleczne jajka słaba kawa rozpuszczalna itd
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Dzień dobry :)

W takim przypadku najlepiej będzie zastosować dietę lekkostrawną. Poniżej podaję kilka wskazówek do zastosowania.
- techniki kulinarne:
- gotowanie w wodzie lub na parze- potrawę można również zmiksować lub rozdrobnić,
- pieczenie bez tłuszczu (w folii, rękawie, naczyniu żaroodpornym).
- unikać! smażenia, duszenia z dodatkiem tłuszczu i wcześniejszym obsmażeniu, tradycyjnego pieczenia, zapiekania, grillowania, odgrzewania potraw, ich odsmażania,
- potrawy można spulchniać dzięki dodatkowi np. ubitych jajek czy bułki namoczonej w wodzie lub mleku,
- tłuszcz dodawać do potraw po ich przyrządzeniu (oleje roślinne),
- do zagęszczania potraw stosować zawiesiny mąki w wodzie lub mleku, unikać zasmażek,
- wykluczyć z diety produkty i potrawy ostre, tłuste, długo zalegające w żołądku, z dużą zawartością błonnika, wywołujące wzdęcia, także wędzone, alkohol i marynaty, warzywa kapustne, strączkowe,
- często z diety eliminuje się cebulę, czosnek i ogórki z racji występujących po ich spożyciu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
- źródła błonnika: młode warzywa, dojrzałe owoce, delikatne pieczywo pszenne, drobne kasze,
- z owoców i warzyw usuwać skórkę, pestki, twarde części, wydłużyć czas ich gotowania, można spożywać w postaci rozdrobnionej (np. musy, przeciery, soki),
- spożywane potrawy nie powinny być za gorąca ani za zimne, ponieważ takie mogą podrażniać żołądek,
- posiłki powinny być spożywane regularnie, 4-5 razy dziennie,
- nie przejadać się,
- unikać produktów źle tolerowanych,
- dieta powinna być urozmaicona i dostosowana do potrzeb organizmu!

Jakie produkty wybierać?
- zbożowe: pieczywo jasne, sucharki, bułki biszkopty, drobne kasze, drobne makarony, pozostałe kasza i płatki zbożowe- rozgotowane i przecierane,
- produkty mleczne: mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, twaróg, mleko,
- jaja: gotowane na miękko, ścięte na parze,
- mięso, wędliny, ryby: chude mięsa (np. wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk), ryby chude (np. dorsz, mintaj, tuńczyk, flądra, pstrąg, sandacz, leszcz), chude wędliny,
- tłuszcze: masło, oleje roślinne,
- warzywa: gotowane, rozdrobnione, np. marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, dynia, kabaczek, młoda fasolka szparagowa; na surowo, np. sałata, cykoria, pomidor (bez skórki),
- owoce: dojrzałe, bez skórki i pestek, np. jabłka, morele, brzoskwinie, melony, soki i przeciery,
- przyprawy: wanilia, cynamon, koperek, kminek, bazylia, imbir, pietruszka,
- napoje: napary z ziół, np. rumianek, melisa, mięta, słaba herbata, bawarka (herbata z mlekiem), kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywne, woda.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty