Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli?

witam, proszę o napisanie szczegółowo co mogę jeść, jestem zakażona helicobakter pylori, od wczoraj biorę antybiotyki duomox levoxa i lek helicid. Gastrolog powiedziala mi tylko ogólnie że nie mogę jeść ciężkostrawnych potraw i alkoholu. Proszę o szczegóły co mogę, jakie warzywa owoce, w jakiej postaci, czy moge produkty mleczne jajka słaba kawa rozpuszczalna itd
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Zalecenia dla pacjentów po badaniu endoskopowym

Badanie endoskopowe służy ocenie stanu narządów wewnętrznych. Jakie są zalecenia dla pacjentów po wykonaniu tego badania? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Dzień dobry :)

W takim przypadku najlepiej będzie zastosować dietę lekkostrawną. Poniżej podaję kilka wskazówek do zastosowania.
- techniki kulinarne:
- gotowanie w wodzie lub na parze- potrawę można również zmiksować lub rozdrobnić,
- pieczenie bez tłuszczu (w folii, rękawie, naczyniu żaroodpornym).
- unikać! smażenia, duszenia z dodatkiem tłuszczu i wcześniejszym obsmażeniu, tradycyjnego pieczenia, zapiekania, grillowania, odgrzewania potraw, ich odsmażania,
- potrawy można spulchniać dzięki dodatkowi np. ubitych jajek czy bułki namoczonej w wodzie lub mleku,
- tłuszcz dodawać do potraw po ich przyrządzeniu (oleje roślinne),
- do zagęszczania potraw stosować zawiesiny mąki w wodzie lub mleku, unikać zasmażek,
- wykluczyć z diety produkty i potrawy ostre, tłuste, długo zalegające w żołądku, z dużą zawartością błonnika, wywołujące wzdęcia, także wędzone, alkohol i marynaty, warzywa kapustne, strączkowe,
- często z diety eliminuje się cebulę, czosnek i ogórki z racji występujących po ich spożyciu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
- źródła błonnika: młode warzywa, dojrzałe owoce, delikatne pieczywo pszenne, drobne kasze,
- z owoców i warzyw usuwać skórkę, pestki, twarde części, wydłużyć czas ich gotowania, można spożywać w postaci rozdrobnionej (np. musy, przeciery, soki),
- spożywane potrawy nie powinny być za gorąca ani za zimne, ponieważ takie mogą podrażniać żołądek,
- posiłki powinny być spożywane regularnie, 4-5 razy dziennie,
- nie przejadać się,
- unikać produktów źle tolerowanych,
- dieta powinna być urozmaicona i dostosowana do potrzeb organizmu!

Jakie produkty wybierać?
- zbożowe: pieczywo jasne, sucharki, bułki biszkopty, drobne kasze, drobne makarony, pozostałe kasza i płatki zbożowe- rozgotowane i przecierane,
- produkty mleczne: mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, twaróg, mleko,
- jaja: gotowane na miękko, ścięte na parze,
- mięso, wędliny, ryby: chude mięsa (np. wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk), ryby chude (np. dorsz, mintaj, tuńczyk, flądra, pstrąg, sandacz, leszcz), chude wędliny,
- tłuszcze: masło, oleje roślinne,
- warzywa: gotowane, rozdrobnione, np. marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, dynia, kabaczek, młoda fasolka szparagowa; na surowo, np. sałata, cykoria, pomidor (bez skórki),
- owoce: dojrzałe, bez skórki i pestek, np. jabłka, morele, brzoskwinie, melony, soki i przeciery,
- przyprawy: wanilia, cynamon, koperek, kminek, bazylia, imbir, pietruszka,
- napoje: napary z ziół, np. rumianek, melisa, mięta, słaba herbata, bawarka (herbata z mlekiem), kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywne, woda.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty