Dieta w obu schorzeniach dobierana jest indywidualnie w zależności od stanu pacjenta. Jest natomiast kilka podstawowych zasad, które może Pan stosować. Na pewno powinno to być dieta lekkostrawna, to znaczy o ograniczonej podaży błonnika. W praktyce oznacza to, że powinien Pan spożywać chleb graham, otręby pszenne, warzywa i owoce tylko i wyłączeni bez skórki, bez pestek, ugotowane i najlepiej przetarte. Należy wyeliminować produkty bogate w tłuszcze - tłuste wędliny, mięsa, ryby (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela), wyroby cukiernicze, potrawy smażone, ale także kawę, moce herbaty, napoje gazowane, napoje słodzone, alkohol oraz ostre przyprawy i sól. Powinien Pan przygotowywać potrawy gotując w wodzie, gotując na parze, piec bez tłuszczu, dusić bez wstępnego obsmażania. Należy unikać także mocnych, esencjonalnych wywarów mięsnych, warzywnych i grzybowych.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty