Dieta w obu schorzeniach dobierana jest indywidualnie w zależności od stanu pacjenta. Jest natomiast kilka podstawowych zasad, które może Pan stosować. Na pewno powinno to być dieta lekkostrawna, to znaczy o ograniczonej podaży błonnika. W praktyce oznacza to, że powinien Pan spożywać chleb graham, otręby pszenne, warzywa i owoce tylko i wyłączeni bez skórki, bez pestek, ugotowane i najlepiej przetarte. Należy wyeliminować produkty bogate w tłuszcze - tłuste wędliny, mięsa, ryby (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela), wyroby cukiernicze, potrawy smażone, ale także kawę, moce herbaty, napoje gazowane, napoje słodzone, alkohol oraz ostre przyprawy i sól. Powinien Pan przygotowywać potrawy gotując w wodzie, gotując na parze, piec bez tłuszczu, dusić bez wstępnego obsmażania. Należy unikać także mocnych, esencjonalnych wywarów mięsnych, warzywnych i grzybowych.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Sos sojowy a ostre zapalenie trzustki – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy dieta bezglutenowa jest wskazana po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Dieta po zapaleniu trzustki a częste zaparcia – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Dieta bogata w szpinak w ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta po operacji stomii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Promieniujący ból brzucha od trzech dni a nadużycie alkoholu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski