Dieta lekkostrawna to pojęcie bardzo ogólne. Podstawowym założeniem jest eliminacja produktów wysokobłonnikowych (produktów zbożowych z pełnego przemiału, warzyw i owoców pestkowych, ze skórką, na surowo), potraw smażonych, ostrych przypraw i soli. Jednak dietę lekkostrawną stosuje się w bardzo różnych schorzeniach i jest ona modyfikowana w stosunku do indywidualnych potrzeb pacjenta. Zalecamy do czasu diagnozy spożywać pieczywo graham, owoce i warzywa bez skórki, najlepiej gotowane. Dodatkowo wykluczamy produkty powodujące wzdęcia : rośliny strączkowe, kalafior, brokuły, cebulowate. Wskazane jest gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie. Ważne, aby spożywać odpowiednią ilość płynów - przede wszystkim wodę niegazowaną, uwaga na kawę i mocne herbaty. Proszę obserwować swój organizm i eliminować produkty, po których nasilają się problemy trawienne.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią, by dziecko było zdrowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Suszone owoce i orzechy w diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego a spożywanie czekolady – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czego nie można jeść przy uchyłkach esicy? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Biegunka po wypiciu siemienia lnianego z ziarenkami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń