Wrzody a rak żołądka

To wszystko zależy od aktualnych objawów. Jeżeli obecnie dokuczają Pani dolegliwości bólowe związane z pojawianiem się stanów zapalnych to faktycznie wskazana jest dieta lekkostrawna, z wykluczeniem produktów wzdymających, konserwowych, wędzonych, roślin cebulowych oraz ograniczeniem błonnika, szczególnie w postaci surowej oraz jego frakcji nierozpuszczalnej, która znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, ziarnach, orzechach. Należy unikać smażenia, potrawy radzimy przygotowywać poprzez gotowanie czy pieczenie. Powinna Pani także unikać produktów zapierających (kakao, banany, biały ryż, czekolada), a także produktów bogatych w substancje garbnikowe (np. mocna herbata czarna, czerwone wino wytrawne). Warzywa i owoce najlepiej spożywać w formie gotowanej, bez skórek. Zalecenia w postaci bezobjawowej są inne. Można spożywać produkty zawierające większą ilość błonnika. Dochodzi również pytanie czy pojawiają się u Pani zaparcia. Najlepszym rozwiązaniem byłaby wizyta u dietetyka, który na podstawie obszernego wywiadu żywieniowego, jak i analizy Pani obecnych badań będzie w stanie przygotować indywidualne zalecenia żywieniowe.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty