Również są one przeciwwskazane.
To wszystko zależy od aktualnych objawów. Jeżeli obecnie dokuczają Pani dolegliwości bólowe związane z pojawianiem się stanów zapalnych to faktycznie wskazana jest dieta lekkostrawna, z wykluczeniem produktów wzdymających, konserwowych, wędzonych, roślin cebulowych oraz ograniczeniem błonnika, szczególnie w postaci surowej oraz jego frakcji nierozpuszczalnej, która znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, ziarnach, orzechach. Należy unikać smażenia, potrawy radzimy przygotowywać poprzez gotowanie czy pieczenie. Powinna Pani także unikać produktów zapierających (kakao, banany, biały ryż, czekolada), a także produktów bogatych w substancje garbnikowe (np. mocna herbata czarna, czerwone wino wytrawne). Warzywa i owoce najlepiej spożywać w formie gotowanej, bez skórek. Zalecenia w postaci bezobjawowej są inne. Można spożywać produkty zawierające większą ilość błonnika. Dochodzi również pytanie czy pojawiają się u Pani zaparcia. Najlepszym rozwiązaniem byłaby wizyta u dietetyka, który na podstawie obszernego wywiadu żywieniowego, jak i analizy Pani obecnych badań będzie w stanie przygotować indywidualne zalecenia żywieniowe.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią, by dziecko było zdrowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Ograniczenia w jedzeniu przy zespole jelita drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Czego unikać przy kamieniu w pęcherzyku żółciowym? – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta w przypadku grudki błota żółciowego w pęcherzyku żółciowym – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta przy grzybicy jelit i jelicie drażliwym – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
artykuły
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy jest dozwolone?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy można
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s