Dieta w przypadku grudki błota żółciowego w pęcherzyku żółciowym

USG wykazało że pęcherzyk żółciowy cienkościenny zawiera uformowaną grudkę błota żółciowego.Lekarz dał mi tabletki które przyjmuję 3xd 30 min przed posiłkiem i zaleciła mi diete bez tłustych potraw. 1 pyt: Czy jeżeli będę przestrzegać tej diety i brać tabletki jest duże prawdopodobieństwo na zniknięcie tej grudki? 2 pyt: mogłabym prosić o większe szczegóły w sprawie zalecanej diety? mam małe pojęcie czego się mam wystrzegać a na co mogę sobie pozwolić. Czy ta grudka to już kamień?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Grudki wskazują na tendencję do tworzenia kamieni. W takim przypadku zalecana jest dieta nisko tłuszczowa oraz bogata w błonnik np. płatki owsiane, otręby owsiane (3 łyżki na dzień)
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie wspomaga obkurczanie pęcherzyka żółciowego.

Unikaj żywności wysoko przetworzonej, tłustej, konserw, wędlin typu mielonka, parówki, pasztety.
Unikaj alkoholu, ale pij wodę mineralną, zieloną herbatę i pu-erh, gdyż wypłukują tłuszcz z organizmu.

Jedz 5 posiłków w ciągu dnia, a dieta powinna zawierać dużo warzyw i owoców.
Zamień pieczywo jasne (pszenne) na żytnie, zamiast ziemniaków jedz kasze (gryczana, jaglana).

Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0

Witam, w takiej sytuacji zaleca się dietę lekkostrawną niskotłuszczową, co w praktyce oznacza spożywanie potraw wyłącznie gotowanych lub pieczonych, ograniczenie produktów surowych, ciężkostrawnych, wzdymających.
Natomiast na pytanie o "grudkę" przypuszczam, ze jest w stanie odpowiedzieć tylko ultrasonografista, który wykonywał badanie, on widział tę "grudkę" powinien się wypowiedzieć na ten temat.

W celu ułożenia indywidualnej diety zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

Serdecznie pozdrawiam

0

Witam,

Zmodyfikowanie diety i utrzymywanie jej powinno wpłynąć na poprawę zdrowia. Proszę unikać smażonych potraw, tłustych mies (wieprzowina, skóra z drobiu), pełnotłustych produktów mlecznych, mocnych przypraw, zbyt gorących produktów (np. jeszcze gorący kawałek ciasta), smarowidła (smalec, masło, margaryna), tłuste zupy (rosół, żurek zabielany i wszelkie inne z zasmażkami), tłustych sosów zagęszczanych mąką i śmietaną, produktów wędzonych, mocnej kawy i herbaty, frytek, majonezu. Dobrym sposobem jest przygotowywanie posiłków na drodze duszenia, gotowania i gotowania na parze.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty