Witam serdecznie,
Dieta lekkostrawna to taka dieta, która nie dostarcza produktów powodujących zwiększenie produkcję kwasu solnego, a co za tym idzie pojawienie się dolegliwości bólowych. Produkty te najczęściej mają dużą zawartość błonnika lub są ciężkostrawne, przez co dłużej zalegają w żołądku.
W diecie tej zaleca się małe, ale częste posiłki (5-6), aby nie obciążać żołądka. Może Pani spożywać warzywa, ale ważne żeby były one młode, świeże i pozbawione skórki. Powinna je Pani przygotować na parze lub gotować. Należy unikać jedzenia świeżych warzyw w dużych ilościach, bo zawierają one dużo błonnika.
Z diety powinna Pani wyeliminować: mocne herbaty i kawy; słodycze; alkohol; owoce cytrusowe; przyprawy: pieprz czarny; chilli; czosnek granulowany; tłuste wędliny i mięso; sery żółte.
Warzywa, które spokojnie może Pani jeść: młoda cukinia, marchewka, pomidor bez skórki, ogórki bez skórki i pestek, gotowany kalafior, brokuły.
Dieta lekkostrawna może dawać wytyczne, ale nie jest powiedziane, że w Pani przypadku spełni się w 100%, dlatego należy próbować jeść wszystkie warzywa (oczywiście wcześniej gotowane) i sprawdzać czy nie pojawiają się dolegliwości bólowe.
Zachęcam też do skorzystania ze strony naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl, gdzie znajdzie Pani informacje na temat zdrowej i prawidłowej diety.
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Witam. W diecie lekkostrawnej powinna Pani unikać warzyw kapustnych, cebuli, czosnku, porów, ogórków, rzepy, czy rzodkiewki. Pozostałe warzywa może Pani jeść, najlepiej dojrzałe i gotowane. Musi Pani wyeliminować potrawy smażone oraz ciężkie sosy. Najlepsze metody przyrządzania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie. Proszę unikać ostrych przypraw, tłustych produktów, a także ograniczyć ilość błonnika. Rosół może Pani jeść, ale na delikatnym wywarze z mięsa, a nie z kości.
Pozdrawiam.
W diecie lekkostrawnej zaleca się aby warzywa i owoce były poddawane obróbce termicznej np. gotowaniu lub pieczeniu. A co do rosołu to jednak zgodnie z naszą tradycją jest to tłusta zupa (im tłuściejszy rosół tym lepszy) - natomiast przy diecie lekkostrawnej nie powinno się spożywać tłustych produktów. Możemy owy rosół zamienić na rosołek warzywny czyli tzw. "zupę nic".
Witam serdecznie
Witam. W diecie lekkostrawnej zalecana jest obróbka termiczna warzyw i owoców - należy ograniczyć ilość błonnika. Proszę unikać: warzyw kapustnych, czosnku, cebuli, porów, rzodkiewek, ogórków. Najlepsze metody przyrządzania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie (w folii, rękawie). Rosół może Pani jeść, ale na delikatnym wywarze z mięsa, a nie z kostki rosołowej.
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Które produkty jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Gotowanie i lekkostrawna dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Lekkostrawna dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Lekarstwo czy placebo? Tak rosół działa przy infekcji
Gorący rosół to pierwsze, po co sięgamy przy przez
Jedne warzywa lepiej jeść na surowo, inne po obróbce termicznej. Wyjaśniamy dlaczego
Warto wiedzieć, które warzywa najlepiej służą w su
Jakie warzywa pozytywnie wpływają na nerki? Są pełne witamin i antyoksydantów
Nerki każdego dnia wykonują ogromną pracę, z tego