Witam serdecznie,
ważne jest, co to była dokładnie za operacja. Czy może wycięcie fragmentu jelita grubego? Przede wszystkim należy ograniczyć spożycie produktów ciężkostrawnych, wzdymających, powodujących fermentację w jelitach, są to przede wszystkim: tłuste, smażone mięsa, nasiona roślin strączkowych, słodkie produkty mleczne (mleko słodkie tłuste, jogurty dosładzane), żółte sery, fastfoody, słodycze, chipsy, warzywa kapustne. Warto aby spożywane warzywa i owoce były dojrzałe, najlepiej gotowane i przecierane. Dobrze by ograniczyć spożycie błonnika pokarmowego. Potrawy powinny być przyrządzane poprzez gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie i duszenie bez dodatku tłuszczu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Zapalenie jelita grubego i dieta po usunięciu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta po usunięciu raka jelita grubego – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Leczenie nadkwaśności żołądka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Ślinienie się i stosowanie leków na refluks u dziecka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
artykuły
Co jeść, gdy masz biegunkę?
Co może wywołać biegunkę? Biegunka, zwana również
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s