Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii

Witam, mam takie pytanie. U mojego 28letniego kuzyna wykryto 3 guzy na wątrobie.. Zrobił się cały żółty, a do tego ma bardzo silną anemie. Czy Jest jakaś specjalna dieta przy takiej chorobie? Z góry dziękuję za odpowiedź
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, dieta po pierwsze powinna chronić wątrobą, więc najlepiej aby kuzyn zrezygnował z tłustych produktów (tłuszcze muszą być metabolizowane w wątrobie), takich jak sery, tłuste mięsa, słodycze oraz najlepiej żeby nie smażył nic, a zamiast tego gotował w wodzie, na parze, bądź piekł w piekarniku w rękawie. Jeśli chodzi o anemię to trzeba wprowadzić więcej żelaza w diecie (najlepiej przyswajane jest żelazo z czerwonego mięsa, wątroby, nerek, orzechów, gorzej wchłaniane jest żelazo pochodzące z produktów roślinnych.
Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, natomiast garbniki zawarte w herbacie i produkty mleczne utrudniają ten proces.
Sugerowałabym też suplementację żelaza (potrzebna recepta od lekarza).
Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

Dieta nie powinna zawierać produktów smażonych, panierowanych, sosów, itp. Proponuję wybierać inne techniki kulinarne jak gotowanie czy duszenie. Ponadto produkty tłuste same w sobie również powinny być ograniczone. A pod względem anemii to proponuję produkty pochodzenia zwierzęcego z lepiej przyswajalnym żelazem. W takim przypadku najlepiej będzie udać się do dietetyka w swoim mieście aby takie zalecenia wypisał ponieważ jest to już dietoterapia w konkretnym schorzeniu.

0

Witam.Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Należy jeść 4-5 małych posiłków dziennie o stałych porach, kolację spożyć 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być smaczne, by pobudzić apetyt chorego i urozmaicone, żeby dostarczyć niezbędne składniki pokarmowe.
Z diety należy wykluczyć wszystkie potrawy, które są źle tolerowane przez chorego i nasilają dolegliwości. Trzeba ograniczać spożywanie produktów tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych oraz zawierających dużo błonnika. Unikać potraw wędzonych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Przy nasilonych objawach choroby niewskazane są także surowe warzywa i owoce, najlepiej je gotować i przecierać.

Pozdrawiam
Monika Konieczna
twojdietetyk11@wp.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty