Dzień dobry, dieta po pierwsze powinna chronić wątrobą, więc najlepiej aby kuzyn zrezygnował z tłustych produktów (tłuszcze muszą być metabolizowane w wątrobie), takich jak sery, tłuste mięsa, słodycze oraz najlepiej żeby nie smażył nic, a zamiast tego gotował w wodzie, na parze, bądź piekł w piekarniku w rękawie. Jeśli chodzi o anemię to trzeba wprowadzić więcej żelaza w diecie (najlepiej przyswajane jest żelazo z czerwonego mięsa, wątroby, nerek, orzechów, gorzej wchłaniane jest żelazo pochodzące z produktów roślinnych.
Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, natomiast garbniki zawarte w herbacie i produkty mleczne utrudniają ten proces.
Sugerowałabym też suplementację żelaza (potrzebna recepta od lekarza).
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Dieta nie powinna zawierać produktów smażonych, panierowanych, sosów, itp. Proponuję wybierać inne techniki kulinarne jak gotowanie czy duszenie. Ponadto produkty tłuste same w sobie również powinny być ograniczone. A pod względem anemii to proponuję produkty pochodzenia zwierzęcego z lepiej przyswajalnym żelazem. W takim przypadku najlepiej będzie udać się do dietetyka w swoim mieście aby takie zalecenia wypisał ponieważ jest to już dietoterapia w konkretnym schorzeniu.
Witam.Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Należy jeść 4-5 małych posiłków dziennie o stałych porach, kolację spożyć 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być smaczne, by pobudzić apetyt chorego i urozmaicone, żeby dostarczyć niezbędne składniki pokarmowe.
Z diety należy wykluczyć wszystkie potrawy, które są źle tolerowane przez chorego i nasilają dolegliwości. Trzeba ograniczać spożywanie produktów tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych oraz zawierających dużo błonnika. Unikać potraw wędzonych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Przy nasilonych objawach choroby niewskazane są także surowe warzywa i owoce, najlepiej je gotować i przecierać.
Pozdrawiam
Monika Konieczna
twojdietetyk11@wp.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy refluksie żołądka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaka dieta dla osoby cierpiącej na refluks żołądkowy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przy nadżerce w antrum – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Makaron, kasza gryczana, ryż i kisiel przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaką dietę wybrać przy bólach żołądka? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Nadwaga nastolatki: jaka dieta będzie najlepsza? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna