Witam Panią. Dieta lekkostrawna jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych. Podstawą tej diety jest ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych. Smażenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone. Dozwolony tłuszcz to oleje roślinne. Tłuszcze zaleca się podawać do sałatek na zimno. Zup i sosów nie powinno się zaprawiać ani mąką ani śmietaną. Potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można stosować duszenie lub krótkie obsmażanie produktu bez tłuszczu lub pieczenie w foli. W diecie lekkostrawnej należy także zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Powiększona trzustka i nadmierna ilość gazów w jelitach – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Codzienne wymioty i ból żołądka u 22-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska