Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Witam Panią. Dieta lekkostrawna jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych. Podstawą tej diety jest ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych. Smażenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone. Dozwolony tłuszcz to oleje roślinne. Tłuszcze zaleca się podawać do sałatek na zimno. Zup i sosów nie powinno się zaprawiać ani mąką ani śmietaną. Potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można stosować duszenie lub krótkie obsmażanie produktu bez tłuszczu lub pieczenie w foli. W diecie lekkostrawnej należy także zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Powiększona trzustka i nadmierna ilość gazów w jelitach – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Czy w diecie lekkostrawnej można jeść jajka na miękko? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak powinna odżywiać się osoba z problemami z woreczkiem żółciowym? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Lekkostrawna dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Gastroskopia i krwotoczne zapalenie żołądka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka dieta przy refluksie żołądka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaką dietę powinna mieć osoba w ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska