Witam, Pani chłopak powinien stosować dietę lekkostrawną niskotłuszczową i niskobłonnikową. Podstawą tej diety jest ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych. Smażenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone. Dozwolony tłuszcz to oleje roślinne. Tłuszcze w małych ilosciach zaleca się podawać do sałatek na zimno. Zup i sosów nie powinno się zaprawiać ani mąką ani śmietaną. Potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można stosować duszenie lub krótkie obsmażanie produktu bez tłuszczu lub pieczenie w foli. Ograniczyć spożycie surowych produktów.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę wybrać przy bólach żołądka? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Silne bóle brzucha i żołądka przy problemach z jelitami – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czas trwania diety po wycięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Co jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Dieta po operacyjnym usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn