Silne bóle brzucha i żołądka przy problemach z jelitami

Witam Serdecznie, Mam 30 lat i wieloletnie problemy z jelitami.Aktualnie czekam na pierwszą wizytę u gastrologa. W pierwszy dzień świąt czyli w ten czwartek po wypiciu mocnej kawy z ekspresu(pijam tylko słabe rozpuszczalne) i zjedzeniu kawałka makowca(to był wyjątek,nie jadam maku),bigosu,sałatek rybych. Dostałam silnych bóli brzucha i żołądka. Mimo lekkiej diecie,brzuch nadal mnie boli i jest wzdęty. Jedynie przyjmuje No-spe, która pomaga na trochę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Irena K.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Witam,
produkty które Pani spożyła, były ciężkostrawne.
Proponuję herbaty ziołowe na trawienie 1x dziennie, no-spę w razie potrzeby i wizytę u gastrologa w miarę możliwości czasowych
Możliwy zespół jelita drażliwego.
pozdrawiam

0

• Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie .
• Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
• Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.
• Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.
• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.
• Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.
• Nie objadaj się na noc, żeby uniknąć kłopotów z trawieniem.
• Unikaj ostrych przypraw.
• Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej dostosowanej do swoich możliwości.
• Nie spożywaj zbyt dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych.
• Unikaj produktów z dużą zawartością tyraminy, na przykład serów pleśniowych, czerwonego wina, wątróbki, śledzi, kapusty kiszonej.
Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty