Zapytaj lekarza

7 4 2 , 3 5 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie

Witam!bardzo prosze o pomoc w dobraniu diety dla mojego Taty u ktorego 2 lata temu stwierdzono raka jelita grubego,dodam rowniez ze Jego watroba przy tym wszystki jest tak slaba ze nie wiemy co Mu podawac by tym nie dodac Mu bolu...z gory DZIEKUJE!!!
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Modyfikacja czynników ryzyka raka piersi

Jednym z podstawowych elementów terapii jest właściwa dieta, która powinna dostarczać wszystkie składniki potrzebne do utrzymania równowagi metabolicznej. Zasadniczym celem diety jest zwiększenie spożycia białka, wykluczenie ciężkostrawnych tłuszczów, produktów obfitujących w błonnik (surowe warzywa, owoce, gruboziarniste pieczywo), oraz pokarmów wzdymających (warzywa kapustne, cebulowe, strączkowe). Ważne jest wyeliminowanie alkoholu, mocnej kawy oraz ostrych przypraw. Zabronione są również dania ciężkostrawne i smażone.

• Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie .
• Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.

• Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.

• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

• Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.

• Nie objadaj się na noc, żeby uniknąć kłopotów z trawieniem.

• Unikaj ostrych przypraw.

• Dodawaj do posiłków lecytynę, aby ułatwić emulgowanie tłuszczów i odciążyć wątrobę i woreczek żółciowy.

•Zwróć uwagę na estetykę podawanych posiłków, apetycznie podane dania zjesz z większym apetytem.

•Wybieraj produkty bogate w witaminy C, A, E oraz D.

•Nie jedz jaj w ilości większej niż 2-3 sztuki tygodniowo.

•Warzywa i owoce spożywaj w postaci gotowanej, surówek lub soków.

•Potrawy powinny być gotowane lub przyrządzane na parze. Dopuszcza się również duszenie bez wcześniejszego obsmażania, lub pieczenie w folii czy naczyniach żaroodpornych.

•Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach.

•Jeżeli borykasz się z brakiem apetytu, ogranicz spożywanie płynów bezpośrednio przed posiłkami.

•Z diety wyeliminuj produkty wysokoprzetworzone, wędzone, marynowane, tłuste i słodkie.

Życzę zdrowia

Dietetyk, absolwentka studiów na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwie w Szczecinie. Uczestniczka szkoleń dotyczących żywienia dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i suplementacji sportowców.
0

Ogólnie powinna to być tzw dieta lekkostrawan bez pieczeni, tłustych i wzdymających potraw, ale tutaj jest istotne działanie empiryczne, tzn próba co dobrze toleruje pacjent, bo to jest najwazniejsze

Chirurg ogólny i specjalista w dziedzinie onkologii. Uczestnik licznych szkoleń.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy