Jednym z podstawowych elementów terapii jest właściwa dieta, która powinna dostarczać wszystkie składniki potrzebne do utrzymania równowagi metabolicznej. Zasadniczym celem diety jest zwiększenie spożycia białka, wykluczenie ciężkostrawnych tłuszczów, produktów obfitujących w błonnik (surowe warzywa, owoce, gruboziarniste pieczywo), oraz pokarmów wzdymających (warzywa kapustne, cebulowe, strączkowe). Ważne jest wyeliminowanie alkoholu, mocnej kawy oraz ostrych przypraw. Zabronione są również dania ciężkostrawne i smażone.
• Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie .
• Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
• Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.
• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.
• Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.
• Nie objadaj się na noc, żeby uniknąć kłopotów z trawieniem.
• Unikaj ostrych przypraw.
• Dodawaj do posiłków lecytynę, aby ułatwić emulgowanie tłuszczów i odciążyć wątrobę i woreczek żółciowy.
•Zwróć uwagę na estetykę podawanych posiłków, apetycznie podane dania zjesz z większym apetytem.
•Wybieraj produkty bogate w witaminy C, A, E oraz D.
•Nie jedz jaj w ilości większej niż 2-3 sztuki tygodniowo.
•Warzywa i owoce spożywaj w postaci gotowanej, surówek lub soków.
•Potrawy powinny być gotowane lub przyrządzane na parze. Dopuszcza się również duszenie bez wcześniejszego obsmażania, lub pieczenie w folii czy naczyniach żaroodpornych.
•Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach.
•Jeżeli borykasz się z brakiem apetytu, ogranicz spożywanie płynów bezpośrednio przed posiłkami.
•Z diety wyeliminuj produkty wysokoprzetworzone, wędzone, marynowane, tłuste i słodkie.
Życzę zdrowia
Ogólnie powinna to być tzw dieta lekkostrawan bez pieczeni, tłustych i wzdymających potraw, ale tutaj jest istotne działanie empiryczne, tzn próba co dobrze toleruje pacjent, bo to jest najwazniejsze
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Dieta po usunięciu raka jelita grubego – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zalecenia dietetyczne po cholecystektomii laparoskopowej – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Silne bóle brzucha i żołądka przy problemach z jelitami – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Odżywianie się po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak się odżywiać, aby nie podrażniać żołądka i jednocześnie redukować kalorie? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
artykuły
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Objawy chorób wątroby - symptomy schorzeń wątroby, profilaktyka
Wątroba jest jednym z najbardziej aktywnych narząd