Zapytaj lekarza

7 4 2 , 5 8 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zalecenia dietetyczne po cholecystektomii laparoskopowej

Witam, przygotowuję się do obrony pracy licencjackiej. Chcę upewnić się/dowiedzieć jakie są zalecenia dietetyczne po cholecystektomii laparoskopowej (jaki rodzaj diety, jak w poszczególnych dniach od operacji dieta jest rozszerzana i o jakie produkty oraz po okresie pooperacyjnym/ w domu)
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Ekologiczne warzywa i owoce

Potrawy powinny być przyrządzane metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. W późniejszym okresie od operacji można stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.

• Nie powinno się spożywać zasmażanych i zawiesistych zup.

• Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao należy pić przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.

• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym powinno się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikać zdenerwowania. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

• Do potraw, których podstawę stanowią jaja, dodaje się tylko białka. Do niektórych potraw można dodać niewielką ilość żółtka, tak aby w momencie spożycia było ono jak najbardziej rozcieńczone.

• Absolutnie zakazane są używki, takie jak alkohol, papierosy, kawa, a także dania słone.

• Unikać ostrych przypraw.

• Warzywa i owoce powinno się spożywać się w postaci gotowanej i rozdrobnionej oraz w postaci surowych soków bogatych w witaminę C, która łagodzi stany zapalne woreczka żółciowego. Polecane są soki przyrządzane z selera, zielonej pietruszki, surowych buraków, jabłek, marchwi i dowolnych zielonych warzyw. Pomagają odtruć wątrobę i woreczek żółciowy.

• Dodawaj do posiłków lecytynę, aby ułatwić emulgowanie tłuszczów i odciążyć wątrobę i woreczek żółciowy.

• Nie powinno się spożywać zbyt dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych.

Pozdrawiam
Agata Jarnuszewska
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

Dietetyk, absolwentka studiów na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwie w Szczecinie. Uczestniczka szkoleń dotyczących żywienia dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i suplementacji sportowców.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy