Po ostrym zapaleniu trzustki pierwszy okres rekonwalescencji powinien trwać ok. miesiąca. Należy wtedy bezwzględnie ograniczyć ilość tłuszczu w diecie. W ciągu dnia należy spożywać 4-5 posiłków o niewielkiej objętości. Należy wykluczyć potrawy smażone, pieczone, potrawy z dodatkiem tłuszczu, tłuste sosy na wywarach mięsnych, ciasta z kremem, ciasto francuskie, tłuste produkty mięsne, w tym wędliny, tłuste ryby, śmietanę, majonez. Należy również ograniczyć smarowanie pieczywa tłuszczem. Nie wolno spożywać alkoholu. Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i mocnych, tłustych wywarów mięsnych.
Ponadto z diety należy wyeliminować w tym okresie produkty ciężkostrawne o dużej ilości błonnika pokarmowego: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, cebulę, pora, kapustę, fasolę.
Potrawy powinno się przyrządzać metodą gotowania w wodzie i na parze lub pieczenia w folii bez dodatku tłuszczu. Zaleca się pszenne pieczywo, drobne kasze, biały twaróg chudy, chude mleko - 0,5%, chude mięso drobiowe, cielęce i wołowe, ziemniaki, gotowane warzywa i owoce w postaci rozdrobnionej, miękkiej lub przetartej, zupy na wywarze warzywnym, lekko podprawiane zupy jogurtem, sosy warzywne o bardzo małej zawartości tłuszczu, ziemniaki puree bez tłuszczu, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, gotowane młode marchewki, duszone pomidory bez skórki, sałata zielona, natka pietruszki. Zaleca się usuwanie pestek z owoców, obieranie warzyw i owoców ze skórki. Należy pamiętać że mocna herbata i kawa może znacznie zaostrzyć dolegliwości.
Po ok. miesiącu rekonwalescencji stopniowo powinno się wprowadzać dietę mniej restrykcyjną o trochę większym udziale tłuszczu. Jednak zawartość tłuszczu w diecie powinna być wciąż możliwie mała. A więc należy unikać smalcu, potraw smażonych, potraw z dodatkiem dużej ilości tłuszczu, tłustych sosów na wywarach mięsnych, ciast z kremem, ciast francuskich, tłustych produktów, w tym wędliny, tłuste ryby, śmietana, majonez. Cienko smarować pieczywo. W dalszym ciągu należy przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania posiłków, tak aby były one lekkostrawne a więc unikać wzdymających kapusty i strączkowych, cebuli, pora. Można zwiększyć ilość produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu: niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do ½ litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kefir.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co jeść przy dnie moczanowej i zaburzeniach lipidowych? – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Pęcherzyk żółciowy, laparoskopia - jaka dieta po operacji? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy unikać produktów mlecznych? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska