Podczas przygotowywania posiłków należy kierować się poniższymi zasadami:
-warzywa należy spożywać bez skórki i pestek, najlepiej w postaci soków czy przecierów, jeśli nie są tolerowane na surowo;
-spośród produktów zbożowych należy wybierać pieczywo białe, biały ryż, drobny makaron;
-mleko i jego przetwory (kefiry, maślanka, jogurt naturalny) powinny być niskotłuszczowe;
-można jeść jajka na miękko lub omlety przyrządzone na patelni bez tłuszczu;
-spośród mięs można wybierać drób (bez skóry), królicze mięso oraz cielęcinę;
-można jeść chude wędliny (najlepiej drobiowe);
-zamiast smażenia należy gotować, gotować na parze lub piec w folii;
-spośród ryb należy wybierać te o niskiej zawartości tłuszczu: pstrąga, szczupaka, sandacza, solę, dorsza;
-można używać masła i miękkiej margaryny;
jako dodatek do pieczywa polecane są pomidory, ale bez skórki i pestek;
-słodycze i ciasta powinny być ograniczane, ale raz na jakiś czas można spożyć lody czy ciasto drożdżowe lub biszkoptowe;
-spośród przypraw najlepiej wybierać te łagodne (koper, kminek, sól, cukier).
Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit jest bardzo istotna, dlatego warto postarać się zastosować do zaleceń żywieniowych. Smażenie nie jest wskazane, gdyż z jednej strony powoduje, że posiłek jest ciężkostrawny, a z drugiej dostarcza związków, które mogą dodatkowo zaostrzać zapalenie. Poleca się świeżą żywność i lekkostrawne techniki przyrządzania: mięsa i ryby gotowane w wodzie, na parze, duszone. Można zacząć od warzyw gotowanych (ale nie rozgotowanych) oraz surowych rozdrobnionych (tartych) i sprawdzić ich tolerancję (czy nie będzie bólów brzucha, wzdęć). Nabiał w postaci niesłodzonych twarogów i jogurtów naturalnych jak najbardziej, przy czy również należy sprawdzić tolerancję (przelewanie w brzuchu, wzdęcia, biegunki). Tłuszcze dodawać na zimno, po przyrządzeniu potrawy. Unikać owoców pestkowych i cytrusowych. Pozostałe obierać ze skórki, podawać w postaci musów, soków, koktajli. Regularne jedzenie posiłków niewielkich objętościowo będzie działało oszczędzająco na przewód pokarmowy. Można zastanowić się nad włączeniem probiotyku zawierającego szczepy bakterii z gatunku Lactobacillus oraz Bifidophilus, które mogą korzystnie wpłynąć na regenerację jelita. Słodycze, cukier, kawa, mocna herbata, żywność typu fast food i inna gotowa, orzechy, warzywa typu szpinak i szczaw oraz nasiona roślin strączkowych nie są polecane. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co należy jeść przy zapaleniu jelit? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść po leczeniu OZT? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jaką dietę należy stosować przy leczeniu nadżerek na ścianie żołądka? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Nieswoiste zapalenie jelit i insulinooporność a dostosowanie diety – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Dieta w chorobach zapalnych jelit - zalecenia, dieta w zaostrzeniu objawów, dieta w remisji, dieta w chorobie Crohna
Dieta w chorobach zapalnych jelit to kluczowa kwes
30 tys. Polaków umiera w ciągu miesiąca. Jedz, by uniknąć udaru
Udar mózgu jest bardzo niebezpieczny Udar mózgu ma
Produkty, które niszczą pęcherzyk żółciowy. Nie są dobre dla zdrowia
Rola pęcherzyka żółciowego Pęcherzyk żółciowy, zwa