Co należy jeść przy zapaleniu jelit?

Po pobycie w szpitalu nabawiłem się zapalenia jeli przez CLOSTRIDIUM difficile,ponowny pobyt i wyleczenie,czego w diecie muszę unikac,co należy jeść i w jak często bo obecnie spadam z wagi w ciagu 2 mcy - 7 kg.
MĘŻCZYZNA, 70 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam, proszę zastosować dietę łatwostrawną o podwyższonej kaloroczności ( aby odbudować wagę), można rozważyć włączenie do diety nutridrinków - żywności medycznej. Proszę regularnie spożywać produkty mleczne fermentowane w celu przywrócenia mikroflory jelitowej. Pozdrawiam

0

Witam,
Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego. Warzywa, owoce bez skórki, najlepiej nie spożywać na surowo, pieczywo pszenne, pszenne makarony, biały ryż, kasze drobne, gotowanie, pieczenie w folii z małą ilością tłuszczu, gotowanie na parze, chude mięsa, wędliny, ni używać tłustych sosów, kostek rosołowych, ostrych przypraw, do picia woda. 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny, o stałych porach. Kaloryczność na Pana zapotrzebowanie zależne od wieku, wzrostu, aktualnej wagi i aktywności fizycznej.
Pozdrawiam, Anna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty