Witam, proszę zastosować dietę łatwostrawną o podwyższonej kaloroczności ( aby odbudować wagę), można rozważyć włączenie do diety nutridrinków - żywności medycznej. Proszę regularnie spożywać produkty mleczne fermentowane w celu przywrócenia mikroflory jelitowej. Pozdrawiam
Witam,
Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego. Warzywa, owoce bez skórki, najlepiej nie spożywać na surowo, pieczywo pszenne, pszenne makarony, biały ryż, kasze drobne, gotowanie, pieczenie w folii z małą ilością tłuszczu, gotowanie na parze, chude mięsa, wędliny, ni używać tłustych sosów, kostek rosołowych, ostrych przypraw, do picia woda. 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny, o stałych porach. Kaloryczność na Pana zapotrzebowanie zależne od wieku, wzrostu, aktualnej wagi i aktywności fizycznej.
Pozdrawiam, Anna
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uchyłkowość jelit a spożywanie ryb – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co można jeść mając przepuklinę przełyku i zapalenie żołądka? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Co należy jeść przy zatruciu pokarmowym i gorączce? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - co można jeść, a czego się wystrzegać? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Sposoby leczenia grzybicy jelit – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zapalenie trzustki a dieta – odpowiada Mgr Beata Podbereska