Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - co można jeść, a czego się wystrzegać?

Tata ma niedługo przejść operację usunięcia woreczka żółciowego i nie bardzo wiem, co można mu jeść, czego ma się wystrzegać i w jaki sposób przygotowywać potrawy, aby były korzystne dla zdrowia. Proszę o poradę dotyczącą, co jeść, z czego zrezygnować, co można pić z napoi i jak długo stosować taką dietę i oczywiście - jak przygotowywać posiłki?

KOBIETA ponad rok temu

Mezoterpia igłowa twarzy i dekoltu

Mezoterapia igłowa to zabieg, który możesz odbyć w gabinecie dermatologii estetycznej. Polega na wstrzyknięciu substancji leczniczych bezpośrednio w obręb skóry. Zobacz, jak wygląda zabieg.

Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
67 poziom zaufania

Dieta powinna być łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Jednak jeżeli pacjent dobrze reaguje na zwiększoną zawartość błonnika w diecie, to należy zwiększyć ilość warzyw, pełnoziarnistych produktów (jednak postępować ostrożnie). Należy koniecznie zmniejszyć ilość produktów bogatych w cholesterol. Zalecane są produkty mleczne i przetwory (sery twarogowe chude) o zawartości tłuszczu 1,5-0,5%. Z napojów - bawarka, słaba herbata – owocowa i ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, woda niegazowana. W razie nietolerowania dużej ilości błonnika dieta powinna opierać się na chlebie pszennym, jasnym.

  • Wędliny - tylko chude szynki, polędwice, np. z drobiu, mięso gotowane.
  • Dodatki do pieczywa – białko, jaja, dżemy bez pestek, miód, marmolada.
  • Mięsa - gotowane, pulpety, potrawki - chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sola, mintaj, halibut biały, flądra, morszczuk.
  • Dodatki do zup - bułki, grzanki, kluski drobne, lane, ryż, makaron nitki bezjajeczny.
  • Zupy - rosoły jarskie (bez mięsa i kości oraz kostek rosołowych), zupy jarzynowe, ziemniaczane, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, łagodne zupy mleczne, np. kasza manna.
  • Dodatkowo - budynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej, krakowskiej), warzyw, risotto, pierogi leniwe.
  • Warzywa - młode, jędrne - marchew, cukinia, dynia, kapaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki. Warzywa powinny być gotowane, przetarte.
  • Ziemniaki puree z mlekiem.
  • Owoce - dojrzałe - jagodowe, winogrona bez pestek i skóry, brzoskwinie, cytrusowe - ostrożnie, jabłka pieczone, gotowane.
  • Desery - kisiele, budynie (tylko domowej roboty z mąki ziemniaczanej, bez sztucznych dodatków), galaretki owocowe, desery mleczne, przeciery owocowe, suflety, bezy.
  • Oleje - słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, masło.
  • Przyprawy - łagodne - zielona pietruszka, koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia.

Powinna Pani przygotowywać potrawy technikami kulinarnymi, tj.: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym. Wystrzegać się smażenia.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty