Dieta powinna być łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Jednak jeżeli pacjent dobrze reaguje na zwiększoną zawartość błonnika w diecie, to należy zwiększyć ilość warzyw, pełnoziarnistych produktów (jednak postępować ostrożnie). Należy koniecznie zmniejszyć ilość produktów bogatych w cholesterol. Zalecane są produkty mleczne i przetwory (sery twarogowe chude) o zawartości tłuszczu 1,5-0,5%. Z napojów - bawarka, słaba herbata – owocowa i ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, woda niegazowana. W razie nietolerowania dużej ilości błonnika dieta powinna opierać się na chlebie pszennym, jasnym.
- Wędliny - tylko chude szynki, polędwice, np. z drobiu, mięso gotowane.
- Dodatki do pieczywa – białko, jaja, dżemy bez pestek, miód, marmolada.
- Mięsa - gotowane, pulpety, potrawki - chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sola, mintaj, halibut biały, flądra, morszczuk.
- Dodatki do zup - bułki, grzanki, kluski drobne, lane, ryż, makaron nitki bezjajeczny.
- Zupy - rosoły jarskie (bez mięsa i kości oraz kostek rosołowych), zupy jarzynowe, ziemniaczane, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, łagodne zupy mleczne, np. kasza manna.
- Dodatkowo - budynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej, krakowskiej), warzyw, risotto, pierogi leniwe.
- Warzywa - młode, jędrne - marchew, cukinia, dynia, kapaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki. Warzywa powinny być gotowane, przetarte.
- Ziemniaki puree z mlekiem.
- Owoce - dojrzałe - jagodowe, winogrona bez pestek i skóry, brzoskwinie, cytrusowe - ostrożnie, jabłka pieczone, gotowane.
- Desery - kisiele, budynie (tylko domowej roboty z mąki ziemniaczanej, bez sztucznych dodatków), galaretki owocowe, desery mleczne, przeciery owocowe, suflety, bezy.
- Oleje - słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, masło.
- Przyprawy - łagodne - zielona pietruszka, koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia.
Powinna Pani przygotowywać potrawy technikami kulinarnymi, tj.: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym. Wystrzegać się smażenia.
Pozdrawiam