Ewa Zawidzka Dietetyk, Wrocław
51 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Ogólne zasady żywienia w przewlekłym zapaleniu trzustki (nie napisała Pani czy było to ostre czy przewlekłe zapalenie) to dieta lekkostrawna, niskotłuszczowa, z obniżoną ilością błonnika.
Węglowodany powinny stanowić główne źródło energii, ważny jednak jest ich rodzaj. Należy wybierać produkty z niedużą ilością błonnika: pszenne czerstwe pieczywo, sucharki, kleiki, kasza, lane kluski, drobne makarony, warzywa młode i soczyste, gotowane, przetarte lub rozdrobnione, ziemniaki w formie puree, gotowane, owoce dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, gotowane, pieczone jabłka.
Mięsa i ryby chude, tłuszcze w ograniczonych ilościach - raczej olej roślinne, oliwa z oliwek, masło.
Należy pamiętać o owocach i warzywach bogatych w witaminę C - ma ona działanie przeciwzapalne, pobudzając system immunologiczny.
Desery to raczej jakieś budynie, kisiele, przecierane kompoty, należy wystrzegać się produktów tłustych, zarówno jeśli chodzi o słodycze, jak i inne potrawy.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty