Chcę schudnąć, ale mam zapalenie trzustki: jak powinnam się odżywiać, aby nie przytyć?

Witam. Niedawno z powodu kamieni w woreczku żółciowym (przetoczył się nie tam, gdzie nie powinien) nabawiłam sie ostrego zapalenia trzustki. Bardzo chciałam schudnąć do czerwca z 85 na 60 kilogramów. Niestety muszę się trzymać wytycznych dietetyka ze szpitala, aby tam nie wrócić. Nie stać mnie jako, że nie mam rodziców na dietetyka prywatnie. W czym problem? Wiekszość rzeczy na liście to ziemniaki, chleb tylko bialy, makarony. Prawie żadnych warzyw i tylko kilka owoców. Za miesiąc mogę jeść gotowane mięso. Zalecane mam od 1300 do 1500 kcal.

Bardzo mało się ruszam (praca i studia plus uraz kostki) i mogę jeść tylko rano i wieczorem z powodów jak w nawiasie. Bardzo mi źle z moją wagą, a teraz nie mogę jeść dietetycznie, ani ćwiczyć z hulahop - jedynego do tej pory ćwiczenia. Mam od chłopaka strój dwuczęściowy w prezencie i marzylo mi się pod koniec czerwca w nim wyjść, a niestety zgubiłam sposób i placzę z powodu mojej wagi. Od wyjścia ze szpitala przytyłam 4 kilogramy w 10 dni. Małe porcje tego, co mogę jeść albo mnie brzuch boli i znowu pod kroplówke trafię :(

KOBIETA ponad rok temu

Witam serdecznie!

Twoja dieta powinna mieć na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Powinnaś ograniczyć ilość spożywanych kalorii i jednocześnie spożywać produkty sprzyjające wyleczeniu chorego narządu.

Dieta powinna być lekko strawna, o obniżonej zawartości błonnika pokarmowego oraz o niskiej zawartości tłuszczu. Tłuszcz należy ograniczyć, ponieważ zbyt duża jego ilość w codziennych posiłkach nie wchłania się i powoduje stan nieżytowy jelit. Jeśli chodzi o białko, to należy zwiększyć jego ilość w jadłospisie. Posiłki powinno się spożywać w małych objętościach, często - 5 razy dziennie i o umiarkowanej temperaturze.

Produkty, które powinny stać się podstawą Twojej diety nie mogą obfitować w błonnik. Są to przede wszystkim: czerstwe pszenne pieczywo, sucharki, kasza, drobny makaron, kleiki, lane kluski, puree z ziemniaków, miód, dżemy, owoce bez pestek, przeciery owocowe.

Z diety należy wykluczyć potrawy ciężkostrawne, wzdymające, długo zalegające w żołądku i ostro przyprawione.

Zmniejszona ilość tłuszczu w diecie zwiększa ryzyko niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc witaminy A, D, E oraz K. Dlatego włącz do swojego jadłospisu produkty będące ich źródłem, np. warzywa obfitujące w beta karoten, a więc: marchew, dynia, pomidory, melon, mango, brzoskwinie, sałata czy cykoria.

Przykładowa propozycja diety przy niedoczynności trzustki:

Śniadanie:
Bagietka francuska z masłem śmietankowym, chudym twarożkiem i kilkoma listkami cykorii, jabłko pieczone, lekka herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie:
Kajzerka z szynką z indyka, serkiem naturalnym. Sok z przetartej marchewki i selera.

Obiad:
Zupa pomidorowa z grzankami. Duszona cielęcina z jarzynami. Ziemniaczki w formie puree. Kompot wiśniowy.

Podwieczorek:
Budyń waniliowy. Woda mineralna niegazowana.

Kolacja:
Risotto z warzywami. Napój brzoskwiniowy bez dodatku cukru.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty