Dieta po ostrym zapaleniu trzustki u osoby dorosłej

Mój dorosły syn przebył miesiąc temu ostre zapalenie trzustki.Ponieważ jest wykład.Akademickim w przerwach między zajęciami będzie przyjeżdżał do mnie na obiad.Mam wielki problem,nie wiem co mogę jemu podawać przy tak w sumie ciężkiej chorobie.Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.Z góry dziękuję.
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Dieta w ostrym zapaleniu trzustki dzieli się na 3 etapy
Pierwszy z nich trwa około miesiąca i wiąże się z restrykcjami.
Zalecana kaloryczność to ok 2000 kcal, wskazana nieco obniżona podaż białka, znacznie obniżona podaż tłuszczów (35g) a podwyższona węglowodanów. Posiłki muszą być lekko strawne, nie obciążające przewodu pokarmowego. Zaleca się gotowanie w wodzie i na parze, przecieranie lub rozdrabnianie ugotowanych warzyw i owoców, pieczenie w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, smażenie na parze (np. jajek).
W ciągu dnia powinno się spożywać 5 posiłków, ale o małej objętości
Nie wolno smażyć i dusić potraw z dodatkiem tłuszczu.
Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i mocnych wywarów mięsnych
Poleca się stosowanie jedynie przypraw łagodnych .
Dieta powinna również zawierać mniej błonnika pokarmowego- zaleca się wybieranie w miarę możliwości młodych warzyw, pomijanie warzyw zawierających dużo włókna (jak kapusta, seler), usuwanie pestek, obieranie warzyw i owoców. Grube kasze i makarony trzeba zastąpić drobną kaszą manną, krakowską i drobnymi makaronami. Należy również wykluczyć wszystkie produkty działające wzdymająco.Z napojów poleca się soki owocowe i warzywne, słabą herbatę. Mocna herbata i kawa może zaostrzyć dolegliwości .
Drugi okres trwa około miesiąca, a dieta jest mniej restrykcyjna
Kaloryczność: 2200 kcal, nieco obniżona podaż białka i tłuszczu (ale więcej niż w I etapie)
W dalszym ciągu należy przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania posiłków, tak aby były one lekkostrawne.
Racja pokarmowa powinna być nadal rozłożona na 5 posiłków.Można zwiększyć ilość produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu
Trzeci etap -Dieta pełnowartościowa, w normie.
Jedynym ograniczeniem, które w dalszym ciągu powinno być stosowane, jest unikanie smażenia jako metody przyrządzania posiłków
Po wprowadzeniu diety tego typu należy zwrócić uwagę, czy nie pojawiają się takie dolegliwości, jak wzdęcia, lekkie bóle brzucha, kłopoty z wypróżnianiem. Jeżeli występują, trzeba powrócić do poprzedniej diety.
Należy cały czas pamiętać o zakazie spożywania wszystkich gatunków alkoholu, w tym również piwa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty