Witam Panią,dieta przede wszystkim powinna być lekkostrawna, czyli nie powinna Pani jeść smażonych oraz tłustych rzeczy, tylko duszone i gotowane. Nie powinna Pani także przesadzać z ostrymi przyprawami (cebula, czosnek, ocet, chili), a najlepiej ograniczyć je lub wyeliminować. Trzeba także ograniczyć picie mocnej kawy, herbaty, wody gazowanej oraz alkoholu. Z diety trzeba wyeliminować pasztet, salceson, kaszankę, parówki, mocno uwędzone wędliny. Z pieczywa najlepiej spożywać pieczywo pszenne, gdyż ma ono mniej błonnika niż pieczywo pełnoziarniste. Błonnik często działa podrażniająco na śluzówkę żołądka. Z warzyw powinna Pani uważać na ogórki, kapustę, cebulę i czosnek. Z owoców najlepiej spożywać banany, brzoskwinie, jabłko.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka dobór diety jest bardzo indywidualny - coś co u jednej osoby będzie wywoływało negatywne objawy, innej może zupełnie nie szkodzić. Istnieją jednak ogólne zasady, które pozwalają ograniczyć w jadłospisie produkty drażniące. Przede wszystkim z diety należy wyeliminować produkty pobudzające zwiększone wydzielanie soku żołądkowego. Powinno się unikać mocnych wywarów z mięsa i kości, ostrych przypraw, a także wszelkiego rodzaju używek – alkoholu, kawy, mocnej herbaty, gazowanych napojów. Ze względu na dużą ilość błonnika nie jest również zalecane spożywanie surowych owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych. Ponieważ całkowita rezygnacja z błonnika nie jest wskazana, w diecie dozwolone są warzywa i owoce gotowane, a także przeciery oraz soki. Jadłospis w przewlekłym zapaleniu żołądka powinien zawierać produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego oraz produkty posiadające zdolność neutralizowania kwasu solnego. Zalicza się do nich między innymi tłuszcze pochodzenia roślinnego, niefermentowane produkty mleczne, a także chude mięso oraz ryby. Istotne jest również przygotowywanie potraw - powinny być gotowane, duszone lub pieczone, z unikaniem smażenia. Aby nie doszło do termicznego podrażnienia ścian żołądka, należy unikać przyjmowania posiłków o skrajnych temperaturach. Najlepiej jest spożywać około 5-6 mniej obfitych posiłków w ciągu dnia.
Podczas ostrego zapalenia żołądka w pierwszym okresie wskazana jest dieta płynna, w następnym etapie płynna wzmocniona, później papkowata. Kiedy objawy ustępują, należy stosować dietę jak w przypadku choroby przewlekłej. Powinna być lekkostrawna, z wyeliminowaniem produktów nasilających dolegliwości.
Zapalenie błony śluzowej żołądka nazywane jest nieżytem lub katarem żołądka. Nie należy go lekceważyć, bo nieleczone może doprowadzić do powstania nadżerek i krwawienia ze ścian żołądka. Spowodowane być ono może infekcją wirusową, alergią pokarmową, spożywaniem niektórych leków takich jak na przykład aspiryna oraz stresem lub zabiegiem operacyjnym. Bardzo ważną rolę w leczeniu odgrywa właściwa dieta. Choroba objawia się najczęściej uczuciem pełności w nadbrzuszu, zgagą oraz nudnościami, wymiotami, a w niektórych przypadkach nawet krwawieniem z przewodu pokarmowego.
Zaleca się jedzenie 4-5 niewielkich posiłków dziennie o regularnych porach. Należy unikać potraw, które nasilają wydzielanie soku żołądkowego. Należą do nich potrawy pikantne, zawierające mięso lub wywar z kości oraz takie, które są grillowane lub smażone. Poza tym nie powinno się spożywać używek takich jak alkohol, mocna kawa. Gazowane i słodkie napoje można zastąpić wodą mineralną. Poza tym powinno się wprowadzać pokarmy duszone na parze i gotowane. Wskazane jest picie soków warzywnych oraz owocowych. Należy wcześnie rozpoznać chorobę i leczyć, w takim przypadku wyleczalna jest u około 80-90 proc. osób. Nieleczona może doprowadzić do powstania nowotworu. Jeśli zapalenie błony śluzowej żołądka występuje nagle, mówi się o zapaleniu ostrym.
Zapalenie błony śluzowej żołądka zawsze należy uważnie diagnozować. Wskazane może być wykonanie gastroskopii w celu uwidocznienia ścian żołądka oraz wykonanie badanie ujawniającego jak intensywne jest wydzielanie soku żołądkowego. Należy też zbadać poziom witaminy B12, bo przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, może dojść do zaburzeń w jej wchłanianiu.
Należy zgłosić
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy zapaleniu blony śluzowej żołądka – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie przy zapaleniu śluzówki żołądka – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jak odżywiać się po rozlanym zapaleniu otrzewnej? – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)