Dieta na zapalenie żołądka

Witam serdecznie, nazywam się Irena i mam 24 lata Mój problem polega na tym że nie wiem co mogę jeść bez obaw aby nie zaostrzać objawów choroby. Mam stwierdzone zapalenie błony śluzowej żołądka. Czy jest jakaś prawidłowa dieta na zapalenie żołądka? Jaka diete powinnam stosować aby szybko się wyleczyć? Czy odpowiednia dietą można w ogóle wyleczyć to zapalenie? Bardzo proszę o jakies wskazówki odnośnie diety w zapaleniu żołądka - co powinnam wykluczyć ze swojej diety a na co powinnam uważać ? Czy mogę na przykład pic kawe  którą bardzo lubie i nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez małej chociaż kawki. Lubie też owoce ale nie wiem czy mogę jeść wszystkie czy tylko niektóre. Bardzo proszę o jakies wskazówki odnośnie diety na zapalenie żołądka. Chciałabym przede wszystkim jak najszybciej się wyleczyć i jestem gotowa na wyrzeczenia. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i pozdrawiam.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jak działa żołądek?

Witam Panią,dieta przede wszystkim powinna być lekkostrawna, czyli nie powinna Pani jeść smażonych oraz tłustych rzeczy, tylko duszone i gotowane. Nie powinna Pani także przesadzać z ostrymi przyprawami (cebula, czosnek, ocet, chili), a najlepiej ograniczyć je lub wyeliminować. Trzeba także ograniczyć picie mocnej kawy, herbaty, wody gazowanej oraz alkoholu. Z diety trzeba wyeliminować pasztet, salceson, kaszankę, parówki, mocno uwędzone wędliny. Z pieczywa najlepiej spożywać pieczywo pszenne, gdyż ma ono mniej błonnika niż pieczywo pełnoziarniste. Błonnik często działa podrażniająco na śluzówkę żołądka. Z warzyw powinna Pani uważać na ogórki, kapustę, cebulę i czosnek. Z owoców najlepiej spożywać banany, brzoskwinie, jabłko.

Pozdrawiam,
Monika Biziel

biziel.dobrydietetyk.pl

0

W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka dobór diety jest bardzo indywidualny - coś co u jednej osoby będzie wywoływało negatywne objawy, innej może zupełnie nie szkodzić. Istnieją jednak ogólne zasady, które pozwalają ograniczyć w jadłospisie produkty drażniące. Przede wszystkim z diety należy wyeliminować produkty pobudzające zwiększone wydzielanie soku żołądkowego. Powinno się unikać mocnych wywarów z mięsa i kości, ostrych przypraw, a także wszelkiego rodzaju używek – alkoholu, kawy, mocnej herbaty, gazowanych napojów. Ze względu na dużą ilość błonnika nie jest również zalecane spożywanie surowych owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych. Ponieważ całkowita rezygnacja z błonnika nie jest wskazana, w diecie dozwolone są warzywa i owoce gotowane, a także przeciery oraz soki. Jadłospis w przewlekłym zapaleniu żołądka powinien zawierać produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego oraz produkty posiadające zdolność neutralizowania kwasu solnego. Zalicza się do nich między innymi tłuszcze pochodzenia roślinnego, niefermentowane produkty mleczne, a także chude mięso oraz ryby. Istotne jest również przygotowywanie potraw - powinny być gotowane, duszone lub pieczone, z unikaniem smażenia. Aby nie doszło do termicznego podrażnienia ścian żołądka, należy unikać przyjmowania posiłków o skrajnych temperaturach. Najlepiej jest spożywać około 5-6 mniej obfitych posiłków w ciągu dnia.

Podczas ostrego zapalenia żołądka w pierwszym okresie wskazana jest dieta płynna, w następnym etapie płynna wzmocniona, później papkowata. Kiedy objawy ustępują, należy stosować dietę jak w przypadku choroby przewlekłej. Powinna być lekkostrawna, z wyeliminowaniem produktów nasilających dolegliwości.

Specjalistka do spraw żywienia. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienia Człowieka.
0
Magdalena Mroczek
78 poziom zaufania

Zapalenie błony śluzowej żołądka nazywane jest nieżytem lub katarem żołądka. Nie należy go lekceważyć, bo nieleczone może doprowadzić do powstania nadżerek i krwawienia ze ścian żołądka. Spowodowane być ono może infekcją wirusową, alergią pokarmową, spożywaniem niektórych leków takich jak na przykład aspiryna oraz stresem lub zabiegiem operacyjnym. Bardzo ważną rolę w leczeniu odgrywa właściwa dieta. Choroba objawia się najczęściej uczuciem pełności w nadbrzuszu, zgagą oraz nudnościami, wymiotami, a w niektórych przypadkach nawet krwawieniem z przewodu pokarmowego.

Zaleca się jedzenie 4-5 niewielkich posiłków dziennie o regularnych porach. Należy unikać potraw, które nasilają wydzielanie soku żołądkowego. Należą do nich potrawy pikantne, zawierające mięso lub wywar z kości oraz takie, które są grillowane lub smażone. Poza tym nie powinno się spożywać używek takich jak alkohol, mocna kawa. Gazowane i słodkie napoje można zastąpić wodą mineralną. Poza tym powinno się wprowadzać pokarmy duszone na parze i gotowane. Wskazane jest picie soków warzywnych oraz owocowych. Należy wcześnie rozpoznać chorobę i leczyć, w takim przypadku wyleczalna jest u około 80-90 proc. osób. Nieleczona może doprowadzić do powstania nowotworu. Jeśli zapalenie błony śluzowej żołądka występuje nagle, mówi się o zapaleniu ostrym.

Zapalenie błony śluzowej żołądka zawsze należy uważnie diagnozować. Wskazane może być wykonanie gastroskopii w celu uwidocznienia ścian żołądka oraz wykonanie badanie ujawniającego jak intensywne jest wydzielanie soku żołądkowego. Należy też zbadać poziom witaminy B12, bo przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, może dojść do zaburzeń w jej wchłanianiu.

Należy zgłosić

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy