Dzień dobry.
Przy refluksie żołądkowo-przełykowym dieta powinna być łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

 Zadaniem tej diety jest:
– dostarczenie organizmowi nie tylko odpowiedniej ilości energii i składników
odżywczych,
– lecz także rozcieńczenie lub zneutralizowanie soku żołądkowego,
– bądź ograniczenie jego wydzielania oraz nie drażnienie mechanicznie,
chemicznie ani termicznie błony śluzowej żołądka.
 Aby móc sprostać tym zadaniom, w diecie nie mogą występować żadne substancje,
produkty czy potrawy działające pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.
 Dlatego też są eliminowane z niej całkowicie:
– mocne wywary z mięsa lub kości,
– galarety z mięsa i ryb,
– wywary z silnie aromatycznych warzyw i grzybów,
– produkty marynowane
– potrawy smażone,
kawa naturalna, mocna herbata oraz alkohol.
Podobnie jak w podstawowej diecie łatwo strawnej, również w diecie z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego nie dopuszcza się spożywania ,potraw smażonych na tłuszczu oraz stosowania zasmażek do podprawiania zup i sosów.
 Ogólnie przyjmuje się, iż zawartość białka w tej diecie powinna kształtować się na
poziomie 1-1,5 g/kg należnej masy ciała pacjenta, przy czym jego wartość biologiczna
powinna być możliwie wysoka. Nie należy jednak spożywać zbyt dużych ilości mleka
(< 1 litr). Mleko wpływa na zmniejszenie dolegliwości bólowych, ale nadmierna
konsumpcja pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
 Tłuszcze wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu solnego oraz opróżniania
żołądka. Tak więc mogą one występować w zalecanych, rozsądnych ilościach,
szczególnie jako tłuszcze pochodzenia roślinnego lub tłuszcze z mleka.
 W diecie ogranicza się w dużym stopniu spożycie surowych warzyw i owoców, w
związku z czym dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości witaminy C może
nastręczać pewne trudności. Dlatego też bardzo ważny jest właściwy dobór produktów
obfitujących w tę witaminę.
 Zalecane jest ponadto spożywanie dużych ilości soków owocowych lub warzywnych.
 Składnikiem, który podlega ograniczeniu w tej diecie jest także błonnik pokarmowy.
Dlatego istnieją przeciwwskazania co do stosowania pieczywa razowego oraz grubych
kasz.
 W diecie z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
podkreśla się konieczność zmniejszania objętości posiłków przy jednoczesnym
zwiększeniu ich liczby do ok. 6 dziennie.
– Przy podawaniu małych i częstych posiłków sok żołądkowy jest
równomierniej mieszany z dostarczanym pokarmem, co z kolei sprzyja gojeniu
się wrzodów. Ponadto należy pamiętać, że posiłki spożywane często, np. co 2
godziny, powodują mniejsze wahania średniej kwaśności treści żołądkowej niż
posiłki podawane co 4 godziny.
 Pewne oddziaływanie łagodzące i stabilizujące pH w żołądku mogą mieć mleczne
napoje fermentowane.
 W diecie tej istotną rolę odgrywa również temperatura spożywanych potraw. Zaleca
się, aby nie były one ani zbyt zimne, ani też za gorące, gdyż skrajne temperatury mogą
powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka.
 Ważne są również warunki spożywania posiłków. Powinny być one konsumowane w
spokoju i w stanie komfortu psychicznego, pozwalającego na ich dokładne
przeżuwanie. Aby ułatwić przeżuwanie, do posiłków powinna być podawana
umiarkowana ilość płynów.
Bardzo dobrze jest spać na lekko podniesionej poduszce. Zmniejsza to dolegliwości bólowe w nocy.
Pozdrawiam Monika Kruszelnicka

0

Witam,stosujemy dietę łatwo strawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego . Produktami działającymi pobudzająco na wy­dzielanie soku żołądkowego są: potrawy smażone na tłuszczu, sosy przyrządzane na zasmażkach, mocne wywary z mięsa lub kości, esencjonalne wywary z warzyw i grzybów, galarety z mięsa i z ryb, kawa naturalna i mocna herbata, produkty marynowane, potrawy smażone, pieczone, ostro przyprawione, konserwy mięsne i rybne, alkohol.W celu zmniejszenia drażnienia mechanicznego błony śluzowej żo­łądka z diety wyklucza się pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, ponieważ są one źródłem dużej ilości błonnika po­karmowego. Aby nie drażnić termicznie ścian żołądka, nie należy po­dawać potraw zbyt gorących i zbyt zimnych.
Ważne:
• Unikanie jedzenia posiłków późno wieczorem, ostatni posiłek 3-4 godziny przed snem
• Unikanie popijania posiłków nadmierną ilością wody, ponieważ zwiększa to ilość pokarmu w żołądku , co ułatwia jego cofanie się do przełyku
• Nie kłaść się bezpośrednio po posiłku, ponieważ ułatwia to cofanie się pokarmu
• Leżenie z wysoko uniesioną górną częścią ciała
• Unikanie noszenia ciasnej odzieży
• Unikanie dźwigania ciężarów
• Nie wykonywanie głębokich skłonów po posiłku

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Proszę zastosować siemię lniane rano i przed pójściem spać oraz zwrócić się do lekarza lub dietetyka o listę pokarmów wskazanych i przeciwskazanych w chorobach żoładka ( dieta z ograniczeniem substancji pobudzajacych wydzielanie soku żołądkowego)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty