Witam
Dieta w tym przypadku powinna być pełnowartościowa zgodnie z przyjętymi normami dla ludzi zdrowych.
Pożywienie bogate w białko powoduje większe wydzielanie kwasu, ma jednak ono równocześnie duże właściwości neutralizowania go.
Zaleca się spożycie mleka, delikatnych twarogów, jaj, chudego mięsa, drobiu i ryb.
Tłuszcze wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu oraz opóźniają opróżnianie żołądka i zwalniają motorykę, co jest w przypadku tej diety zjawiskiem korzystnym, powinny być to jednak tłuszcze łatwo strawne, jak: tłuszcz mleka, śmietanka, masło oraz tłuszcze roślinne
Z diety należy wykluczyć pokarmy które nasilają dolegliwości, powodują bóle brzucha, wzdęcia, odbijania , zgagę
Ważne jest spożycie warzyw i owoców, jednak w postaci gotowanej i rozdrobnionej i np.rozcieńczonej mlekiem
W okresie remisji choroby, kiedy nie występują żadne dolegliwości, dopuszczalne jest spożywanie tych produktów na surowo w postaci rozdrobnionej.
Należy wykluczyć z diety produkty ciężkostrawne, które długo zalegają w żołądku i mogą wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i zgagę:nasiona roślin strączkowych, kapusta, cebula, czosnek, pory, ogórki, grzyby, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, owoce marynowane, suszone, orzechy, potrawy smażone, produkty marynowane, wędzone, peklowane.
W przypadku nasilenia objawów, aby nie obciążać żołądka warto rozdrabniać pokarmy.
Nie należy też robić zbyt dużych przerw między posiłkami, aby nie dopuszczać do uczucia głodu. Nie powinno się jednak jeść zbyt często, ponieważ każdy posiłek jest dodatkowym bodźcem powodującym wydzielanie soku żołądkowego.
Należy pamiętać, że częste podawanie pokarmów, obfite posiłki, duża ilość błonnika w diecie wzmagają wydzielanie żołądkowe.
Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach, pieczenia w folii, duszenia bez uprzedniego obsmażania.
Bardzo ważna jest temperatura potraw. Nie mogą one być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące.
Wskazane jest ograniczenie produktów i potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego:
kawa prawdziwa, także bezkofeinowa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nie rozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, słone, zbyt kwaśne .
Unikać należy też produktów bogatych w błonnik, które mechanicznie mogą drażnić żołądek, są to: pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych.
Te zalecenia należy wprowadzić do codziennego stylu żywienia.
W przypadku potrzeby uzyskania zbilansowanej, indywidualnej diety- jadłospisu, należy zwrócić się do poradni dietetycznej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Podejrzenie refluksu na podstawie nocnych kaszli – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy przy refluksie zawsze bardzo spada waga? – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Nawracające infekcje górnych dróg oddechowych i refluks żołądkowy – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaka dieta przy refluksie żołądka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska