Zalety gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.

Witam, jest to możliwe proszę w porozumieniu z lekarzem wyelimnować produkty nasilające objawy refluksu .Są to: potrawy smażone na tłuszczu, sosy przyrządzane na zasmażkach, mocne wywary z mięsa lub kości, esencjonalne wywary z warzyw i grzybów, galarety z mięsa i z ryb,mocna herbata, produkty marynowane, potrawy smażone, pieczone, ostro przyprawione, konserwy mięsne i rybne.W celu zmniejszenia drażnienia mechanicznego błony śluzowej żo­łądka z diety wyklucza się pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, ponieważ są one źródłem dużej ilości błonnika po­karmowego. Aby nie drażnić termicznie ścian żołądka, nie należy po­dawać potraw zbyt gorących i zbyt zimnych. Ważne: • Unikanie jedzenia posiłków późno wieczorem, ostatni posiłek 3-4 godziny przed snem • Unikanie popijania posiłków nadmierną ilością wody, ponieważ zwiększa to ilość pokarmu w żołądku , co ułatwia jego cofanie się do przełyku • Nie kłaść się bezpośrednio po posiłku, ponieważ ułatwia to cofanie się pokarmu • Leżenie z wysoko uniesioną górną częścią ciała • Unikanie noszenia ciasnej odzieży • Unikanie dźwigania ciężarów • Nie wykonywanie głębokich skłonów po posiłku

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Proszę zastosować dietę z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego - najlepeij skonsultować się ze specjalistą, aby weliminować ewentualne niedobory żywieniowe.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty