Dzień dobry,

polecam wizytę u dietetyka, który ustali odpowiedni dla Pani jadłospis, zapobiegający nadmiernemu przybieraniu na wadze. W chorobie refluksowej poza odpowiednią dietą ważne jest także leczenie zachowawcze, czyli modyfikacja stylu życia.

Pozdrawiam

0

Dzień dobry :)

Spożywanie zbyt małej ilości jedzenia czy źle zbilansowana dieta również są przyczyną nadmiernego przybierania na masie ciała. Ograniczenia żywieniowe w chorobie refluksowej polegają na eliminacji z diety produktów i potraw, które są źle tolerowane. Poniżej podaję kilka wskazówek, na które należy zwrócić uwagę w dobieraniu pokarmów:
- należy unikać wszelkich produktów i potraw, które nasilają dolegliwości (najczęściej tłuste potrawy),
- spożywać 4-5 posiłków, nieobfitych, o regularnych porach,
- posiłki należy spożywać bez pośpiechu, dokładnie przeżuwać, w spokojnej atmosferze,
- nie kłaść się przez co najmniej 2 godziny po posiłku,
- ostatni posiłek spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem (nie podjadać bezpośrednio przed snem),
- spożywane posiłki nie powinny być gorące, ani bardzo zimne, aby nie podrażniać przewodu pokarmowego (najlepiej ciepłe),
- nie popijać posiłków (jeśli popicie posiłku jest konieczne, spożyć niewielką objętość płynu).

Produkty, które należy wyeliminować z diety:
- produkty i posiłki źle tolerowane,
- produkty podrażniające przewód pokarmowy lub pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, jak np. musztarda, keczup, pomidory, sok pomidorowy, sos winegret, owoce cytrusowe, mięta, potrawy kwaśne i ostro przyprawione,
- potrawy tłuste, które przez długi czas zalegają w żołądku, np. tłuste mięsa, wędliny, sery, mięsa smażone, frytki, chipsy, pączki, tłuste produkty mleczne (mleka, jogurty), tłuste sosy, czekolada, kakao, wyroby czekoladowe,
- kawa, mocna herbata, napoje energetyzujące, napoje gazowane, napoje alkoholowe,
- słodycze.

Produkty dozwolone:
- produkty zbożowe, np. makarony, ryż przygotowane bez dodatku tłuszczu,
- warzywa i owoce- te, które są dobrze tolerowane (oprócz niezalecanych cytrusów),
- chude mięsa, drób, ryby, jaja, ale przygotowane bez dodatku tłuszczu,
- produkty mleczne odtłuszczone (0,5%, 1,5% ze względu na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), także mleko sojowe, chude sery,
- ograniczyć ilość spożywanych tłuszczy, spożywać je najlepiej w postaci surowej (nie poddany obróbce termicznej),
- wybierać napoje bezkofeinowe, herbaty ziołowe, wody i napoje niegazowane,
- wybierać przyprawy dobrze tolerowane.

Techniki kulinarne:
- gotowanie w wodzie i na parze,
- pieczenie bez dodatku tłuszczu (np. w folii, rękawie, naczyniu żaroodpornym),
- unikać! smażenia, duszenia z dodatkiem tłuszczu i wcześniejszym obsmażeniu, tradycyjnego pieczenia, grillowania.

W przypadku występowania trudności z przełykaniem należy spożywać posiłki w postaci rozdrobnionej lub płynnej.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

Witam najlepszym rozwiązaniem byłoby udać się do dietetyka który dokładnie przeanalizuje Pani żywienie a zarazem ustali odpowiednią dietę.
pozdrawiam

0

Analiza dzienniczka żywieniowego dużo więcej by powiedziała. Ale też zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą nasilać procesy fermentacyjne w jelitach, co powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i w konsekwencji nasilać refluks.
http://pytanienasniadanie.tvp.pl/25679928/probiotyki-skuteczna-metoda-w-walce-z-nadwaga - polecam obejrzeć

www.dietetykwkrakowie.pl; https://www.facebook.com/DietetykwKrakowie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty