Dzień dobry. Proszę przestrzegań poniższych zaleceń:
- Posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, najlepiej 5 posiłków w ciągu dnia
- Białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.
- Dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce.
- Należy ograniczyć cukry proste (wykluczamy m.in.: cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, soki owocowe, owoce o wysokim indeksie glikemicznym).
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy, otręby).
- Codziennie należy spożywać chude produkty mleczne 2-3 porcje (jogurt, kefir, maślanka, twaróg).
- Kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby i jaja
- Codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki, olej kokosowy, awokado i niewielka ilość masła.
- Należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw.
- Należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe.

Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty