Witam,

Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. Każdy posiłek powinien zawierać każdą jedną grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka. Źródłem tłuszczy powinny być oleje roślinne, orzechy; źródłem węglowodanów pełnoziarniste pieczywo, kasze, ciemny ryż; źródłem białka ryby i chude mięsa, rośliny strączkowe, a także chudy nabiał.
Osoby stosujące dietę cukrzycową powinny pić dużo wody mineralnej, soku pomidorowego, kawy, herbaty – oczywiście bez cukru. Stosowanie diety cukrzycowej wyklucza picie napojów słodzonych typu cola, pepsi. Dieta wyklucza również spożywanie alkoholu.
Nie ma przeciwwskazań, aby chora osoba pracowała.

Pozdrawiam,

Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk

www.klinikazywienia.pl

0

Witam. Nie ma przeciwwskazań, aby pracować. Jednak osoba z cukrzycą powinna być dokładnie wyedukowana przez diabetologa lub dietetyka w kwestii odżywiania. Ogólne zalecenia diety cukrzycowej są następujące:
- posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, w ilości 5 posiłków w ciągu dnia
- białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.
- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce
- należy ograniczyć cukry proste (m.in.: cukier, miód, słodycze, wyroby cukiernicze, białe pieczywo, słodkie napoje, soki, owoce o wysokim indeksie glikemicznym)
- codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy)
- codziennie należy spożywać chude produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg)
- kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby, jaja, warzywa strączkowe
- codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki i niewielka ilość masła
- należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw
- należy oraniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
- między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe. Należy wyeliminować alkohol.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0

Droga Pani!

Cukrzyca jest obecnie bardzo często występującą chorobą, mogącą mieć poważne konsekwencje wynikające z jej zaniedbań. Jednakże prawidłowe stosowanie diety oraz systematyczne kontrolowanie poziomu cukrów we krwi pozwoli Pani normalnie funkcjonować, również w pracy w służbie więziennej. Warto jednak uprzedzić współpracowników czy szefostwo o Pani dolegliwości, aby byli przygotowani do pomocy, gdyby zdarzyło się Pani zasłabnąć. Odpowiednio udzielone informacje ratownikom medycznym mogą uratować życie! Może również nosić Pani w portfelu informację o Pani schorzeniu.

Jeżeli chodzi o kwestie żywieniowe, to polecam skontaktować się z dietetykiem, który dokładnie określi co z Pani codziennego jadłospisu należy usunąć, a co dodać, aby zapewnić Pani jak najlepsze samopoczucie. Jeżeli będzie potrzebowała Pani inspiracji do tworzenia posiłków, to zachęcam do zapoznania się z akcją, w tworzeniu również uczestniczę http://menudiabetyka.pl

Gdyby miała Pani jeszcze pytania, to zachęcam do kontaktu.

Pozdrawiam!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0

Szanowna Pani,
Cukrzyca w żadnym wypadku nie jest przeciwwskazaniem do pracy w służbie więziennej, zwłaszcza jeśli jest dobrze kontrolowana, regularnie sprawdza Pani poziom cukru i stosuje odpowiednią dietę. Przy tej chorobie bardzo ważne jest odpowiednie przeszkolenie przez dietetyka i diabetologa.

Polecałbym wizytę u dietetyka, który odpowiednio dopasuje Pani sposób żywienia do choroby i wykonywanej pracy.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty