Zapytaj lekarza

7 3 6 , 9 5 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czym są peny do insuliny?

Peny to jeden ze sposób podawania insuliny chorym na cukrzycę. Na czym polega ich działanie? Na ten temat wypowiada się prof. Elżbieta Piontek, diabetolog.

Witam,

Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. Każdy posiłek powinien zawierać każdą jedną grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka. Źródłem tłuszczy powinny być oleje roślinne, orzechy; źródłem węglowodanów pełnoziarniste pieczywo, kasze, ciemny ryż; źródłem białka ryby i chude mięsa, rośliny strączkowe, a także chudy nabiał.
Osoby stosujące dietę cukrzycową powinny pić dużo wody mineralnej, soku pomidorowego, kawy, herbaty – oczywiście bez cukru. Stosowanie diety cukrzycowej wyklucza picie napojów słodzonych typu cola, pepsi. Dieta wyklucza również spożywanie alkoholu.
Nie ma przeciwwskazań, aby chora osoba pracowała.

Pozdrawiam,

Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk

www.klinikazywienia.pl

0

Witam. Nie ma przeciwwskazań, aby pracować. Jednak osoba z cukrzycą powinna być dokładnie wyedukowana przez diabetologa lub dietetyka w kwestii odżywiania. Ogólne zalecenia diety cukrzycowej są następujące:
- posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, w ilości 5 posiłków w ciągu dnia
- białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.
- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce
- należy ograniczyć cukry proste (m.in.: cukier, miód, słodycze, wyroby cukiernicze, białe pieczywo, słodkie napoje, soki, owoce o wysokim indeksie glikemicznym)
- codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy)
- codziennie należy spożywać chude produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg)
- kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby, jaja, warzywa strączkowe
- codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki i niewielka ilość masła
- należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw
- należy oraniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
- między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe. Należy wyeliminować alkohol.
Pozdrawiam serdecznie.

Specjalista ds żywienia człowieka.
0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

Specjalista w dziedzinie neurologii.
0

Droga Pani!

Cukrzyca jest obecnie bardzo często występującą chorobą, mogącą mieć poważne konsekwencje wynikające z jej zaniedbań. Jednakże prawidłowe stosowanie diety oraz systematyczne kontrolowanie poziomu cukrów we krwi pozwoli Pani normalnie funkcjonować, również w pracy w służbie więziennej. Warto jednak uprzedzić współpracowników czy szefostwo o Pani dolegliwości, aby byli przygotowani do pomocy, gdyby zdarzyło się Pani zasłabnąć. Odpowiednio udzielone informacje ratownikom medycznym mogą uratować życie! Może również nosić Pani w portfelu informację o Pani schorzeniu.

Jeżeli chodzi o kwestie żywieniowe, to polecam skontaktować się z dietetykiem, który dokładnie określi co z Pani codziennego jadłospisu należy usunąć, a co dodać, aby zapewnić Pani jak najlepsze samopoczucie. Jeżeli będzie potrzebowała Pani inspiracji do tworzenia posiłków, to zachęcam do zapoznania się z akcją, w tworzeniu również uczestniczę http://menudiabetyka.pl

Gdyby miała Pani jeszcze pytania, to zachęcam do kontaktu.

Pozdrawiam!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0

Szanowna Pani,
Cukrzyca w żadnym wypadku nie jest przeciwwskazaniem do pracy w służbie więziennej, zwłaszcza jeśli jest dobrze kontrolowana, regularnie sprawdza Pani poziom cukru i stosuje odpowiednią dietę. Przy tej chorobie bardzo ważne jest odpowiednie przeszkolenie przez dietetyka i diabetologa.

Polecałbym wizytę u dietetyka, który odpowiednio dopasuje Pani sposób żywienia do choroby i wykonywanej pracy.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy