Dzień dobry,

Część endokrynologów zajmuje się zagadnieniem insulinooporności, aczkolwiek nie wszyscy się na tym dokładnie znają, a niewielka część lekarzy niestety nie potrafi postawić uzasadnionego rozpoznania. Wykonując krzywą obicążenia glukozą bierzemy nie tylko pod uwagę wartość współczynnika HOMA-IR, ale również stężenia insuliny po 1 h i 2 h od spożycia glukozy. Na czczo współczynnik HOMA-IR może być prawidłowy, z kolei w teście mogą pojawić się nieprawidłowości, które umożliwią rozpoznanie insulinooporności. Proszę również pamiętać, że stężenie insuliny po 1 h od obciążenia glukozą powinno być większe, niż stężenie 2 h po obciążeniu. Jeśli tak się nie stanie, to jest to również dowód na insulinooportność, bo trzustka mówiąc w uproszczeniu - z uwagi na insulinooporność i problemy z redukcją stężenia glukozy we krwi jest zmuszona do zwiększonej produkcji insuliny w 2 h testu, co wskazuje na konieczność zastosowania odpowiedniego leczenia, postępowania behawioralnego - aktywność fizyczna, redukcja masy ciała, zmiana nawyków żywieniowych oraz odpowiednia farmakoterapia, szczególnie pożądana przy bardziej nasilonej insulinooporności Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba jednak wizyta u diabetologa, bo zjawisko insulinooporności jest bliższe specjalizacji z diabetologii, niż endokrynologii. Od diabetologa powinna Pani otrzymać dodatkowo konkretne zalecenia dietetyczne. Chyba, że ma Pani pewność, że lekarz endokrynolog, do którego się Pani kieruje zajmuje się diagnostyką i leczeniem insulinooporności. Optymalnie byłoby, gdyby trafiła Pani do kogoś, kto ma dwie specjalizacje - z endokrynologii i diabetologii, ale nie zawsze jest to technicznie możliwe. Najlepiej zasięgnąć porady innych osób korzystając z potęgi, jaką daje internet i media społecznościowe. Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty