Dieta dla ciężarnych kobiet z cukrzycą
Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Sprawdź, czego jeszcze warto dowiedzieć się o cukrzycy. Zapoznaj się z dietą dla ciężarnych diabetyczek.
Witam. Wahania poziomu cukru we krwi oprócz nieprawidłowej diety mogą być wywołane wieloma czynnikami np. stres, zaburzenia hormonalne, infekcja. Rano często cukier jest podwyższony ze względu na działanie hormonów podwyższających poziom glukozy (tzw. efekt brzasku). Proszę przestrzegać zasad diety cukrzycowej, a jeśli nadal będą problemy, to najlepiej wybrać się do diabetologa, który pomoże dobrać odpowiednie dawki insuliny. A oto zalecenia:
- posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, 5 posiłków w ciągu dnia
- białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.
- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce
- należy ograniczyć cukry proste (wykluczamy m.in.: cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, soki, owoce o wysokim indeksie glikemicznym)
- codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy, otręby)
- codziennie należy spożywać chude produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg)
- kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby i jaja
- codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki i niewielka ilość masła
- należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw
- należy oraniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
- między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe.
Pozdrawiam serdecznie.
Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.
Leczenie neuropatii jest trudne i złożone. W zasadzie nie istnieją leki zatrzymujące postęp choroby. Leczenie skupia się głownie na uśmierzaniu bólu. Skuteczność klasycznych leków przeciwbólowych jest niewielka. W przypadku polineuropatii cukrzycowej klasyczne NLPZ są wręcz przeciwwskazane ze względu na ryzyko działań niepożądanych w stosunku do nerek, które i tak są narażone na uszkodzenie w przebiegu cukrzycy ( nefropatia cukrzycowa).
Do leków mających działanie przeciwbólowe należą leki przeciwdepresyjne i przeciwdrgawkowe.
Stosuje się też leki poprawiające funkcjonowanie uszkodzonych nerwów: kwas α-liponowy (ALA) oraz witaminy z grupy B, generalnie są to leki zarejestrowane do leczenia polineuropatii cukrzycowej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysokie skoki cukru po cukrzycy ciążowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaką dietę stosować przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Pomiar poziomu cukru we krwi i brak efektu po zastosowaniu diety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie kaszy manny i marchewki przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukrzyca typu 2 i głód po posiłkach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy przy cukrzycy typu 2 można jeść arbuzy? – odpowiada Ewa Gonia
- Wyniki badania glukozy w 26 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Cukrzyca typu 2 a konieczność przyjmowania insuliny – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Spożywanie gruszek przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Podwyższony poziom cukru a stosowanie Siofor – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
artykuły
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Cukrzyca ciążowa - przyczyny, czynniki ryzyka, diagnostyka, leczenie, dieta, wpływ na ciążę i poród
Cukrzyca ciążowa, zwana też cukrzycą ciężarnych, j
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest