Problem z ustabilizowaniem cukru u 24-latki

witam mam 24 lata i od konca sierpnia 2014r rozpoznano u mnie cukrzyce typu 1, mialam juz cukrzyce ciazowe w obu ciazach i prawdopodobnie po dugiej cukrzyca zostala. obecnie mam problem z ustabilizowaniem cukru. przed spaniem cukier mam w granicach 90- 150 w nocy jak sie budze o godzinie 2-3 cukier jest miedzy 90-80 a rano jak wstaje siega juz ponad 200 prosze o pomoc w ciagu dnia przez to jest mi ciezko ustawic dawki insuliny za czym idzie cukier ktory jest wysoki, prosze o pomoc
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam. Wahania poziomu cukru we krwi oprócz nieprawidłowej diety mogą być wywołane wieloma czynnikami np. stres, zaburzenia hormonalne, infekcja. Rano często cukier jest podwyższony ze względu na działanie hormonów podwyższających poziom glukozy (tzw. efekt brzasku). Proszę przestrzegać zasad diety cukrzycowej, a jeśli nadal będą problemy, to najlepiej wybrać się do diabetologa, który pomoże dobrać odpowiednie dawki insuliny. A oto zalecenia:
- posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, 5 posiłków w ciągu dnia
- białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.
- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce
- należy ograniczyć cukry proste (wykluczamy m.in.: cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, soki, owoce o wysokim indeksie glikemicznym)
- codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy, otręby)
- codziennie należy spożywać chude produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg)
- kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby i jaja
- codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki i niewielka ilość masła
- należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw
- należy oraniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
- między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

Leczenie neuropatii jest trudne i złożone. W zasadzie nie istnieją leki zatrzymujące postęp choroby. Leczenie skupia się głownie na uśmierzaniu bólu. Skuteczność klasycznych leków przeciwbólowych jest niewielka. W przypadku polineuropatii cukrzycowej klasyczne NLPZ są wręcz przeciwwskazane ze względu na ryzyko działań niepożądanych w stosunku do nerek, które i tak są narażone na uszkodzenie w przebiegu cukrzycy ( nefropatia cukrzycowa).
Do leków mających działanie przeciwbólowe należą leki przeciwdepresyjne i przeciwdrgawkowe.
Stosuje się też leki poprawiające funkcjonowanie uszkodzonych nerwów: kwas α-liponowy (ALA) oraz witaminy z grupy B, generalnie są to leki zarejestrowane do leczenia polineuropatii cukrzycowej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty