Wyniki badania glukozy w 26 tygodniu ciąży

Witam, jestem w 26 tygodniu ciąży, miłam robiony wynik na glukozę naczczo wyszło mi 86 natomiast po wypiciu 75g glukozy po dwóch godzinach 153, czy mam się zacząć martwić, moj lekarz mówi ze mieszcze się w granicach 5 procent wiec powinnam odstawić słodycze i soki, czy powinnam powtórzyć test czy tu jest mowa o cukrzycy ciążowej
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Dzień dobry. Proszę pamiętać, że test obciążenia 75 g glukozy jest prawidłowo przeprowadzony gdy: była Pani na czczo, poprzedniego dnia nie jadła Pani dużej ilości słodyczy i ostatni posiłek przed testem zjadła Pani około 12 godzin wcześniej.
Pani wynik na czczo jest prawidłowy, natomiast wynik po dwóch godzinach od wypicia glukozy jest nieprawidłowy (norma

0

Dzień dobry. Proszę pamiętać, że test obciążenia 75 g glukozy jest prawidłowo przeprowadzony gdy: była Pani na czczo, poprzedniego dnia nie jadła Pani dużej ilości słodyczy i ostatni posiłek przed testem zjadła Pani około 12 godzin wcześniej.
Pani wynik na czczo jest prawidłowy, natomiast wynik po dwóch godzinach od wypicia glukozy jest nieprawidłowy (norma <140 mg%). Taki wynik wskazuje na cukrzycę ciążową. Po teście obciążeniem 75 g glukozy nie wykonuje się już dodatkowych badań, tylko powinna Pani odrazu skierować się do do poradni diabetologicznej lub do ośrodka położniczego zajmującego się cukrzycą w ciąży w celu jak najszybszego rozpoczęcia leczenia cukrzycy. Leczenie rozpoczyna się od wprowadzenia diety cukrzycowej. Jeżeli po ok. 5-7 dniach stosowania diety nie uzyska się wyrównania poziomu glukozy we krwi, zalecane jest wprowadzenie insulinoterapii. Niezależnie od tego jaką diagnozę postawi lekarz, powinna Pani przestrzegać zaleceń diety cukrzycowej:
- posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, w ilości od 4-5 posiłków w ciągu dnia
- białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.

- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce
- należy ograniczyć cukry proste (wykluczamy m.in.: cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, soki, owoce o wysokim indeksie glikemicznym)
- codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy, otręby)
- codziennie należy spożywać chude produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg)
- kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby i jaja
- codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki i niewielka ilość masła
- należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw
- należy oraniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).

- między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty