Cukrzyca a praca
Cukrzyca to obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o cukrzycy. Dowiedz się, jak cukrzyca może wpływać na pracę.
Dzień dobry. Wahania poziomu cukru we krwi oprócz nieprawidłowej diety mogą być wywołane wieloma czynnikami np. stres, zaburzenia hormonalne, infekcja. Dlatego najlepiej udać się do lekarza. Być może będzie potrzeba wprowadzenia insulinoterapii. Proszę upewnić się także, czy na pewno przestrzega Pani zaleceń diety cukrzycowej.
- posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, w ilości od 4-5 posiłków w ciągu dnia
- białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.
- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce
- należy ograniczyć cukry proste (wykluczamy m.in.: cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, soki, owoce o wysokim indeksie glikemicznym)
- codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy, otręby)
- codziennie należy spożywać chude produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg)
- kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby i jaja
- codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki i niewielka ilość masła
- należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw
- należy oraniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
- między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe.
Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem z ustabilizowaniem cukru u 24-latki – odpowiada Eliza Gosławska
- Pomiar poziomu cukru we krwi i brak efektu po zastosowaniu diety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaką dietę stosować przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Wyniki badania glukozy w 26 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Produkty spożywcze przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Hiperinsulinemia - jak się odżywiać? – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy stwierdzonej cukrzycy – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak odżywiać się w cukrzycy typu 2? – odpowiada mgr inż. Natalia Barczewska
artykuły
Cukrzyca ciążowa - przyczyny, czynniki ryzyka, diagnostyka, leczenie, dieta, wpływ na ciążę i poród
Cukrzyca ciążowa, zwana też cukrzycą ciężarnych, j
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Insulinooporność - czym jest? Objawy, diagnostyka i dieta w insulinooporności
Insulinooporność to problem, z którym zmaga się wi