Witam,
W dietoterapii PZT dieta powinna być niskotłuszczowa (50g tłuszczu/ dobę) lecz wysokokaloryczna,energia powinna pochodzić głownie z białka i węglowodanów.

Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs (cielęcina, drób), chudych wędlin, chudych ryb, odtłuszczonego mleka (jeśli nietolerancja nie podawać), chudych twarogów i jogurtu naturalnego.

Tłuszcz można podzielić na widoczny, a więc oleje dodawane do potraw i tłuszcze do smarowania, oraz niewidoczne, czyli te, które znajdują się w produktach spożywczych. Aby ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, należy usuwać widoczny tłuszcz ze spożywanych produktów, np. tłuszcz otaczający wędliny, wykrawać tłuszcz z mięsa, usuwać skórę z kurczaka, zamiast śmietany stosować jogurt naturalny lub kefir, do smarowania pieczywa małe ilości masła lub niskotłuszczowe margaryny roślinne, nie spożywać do mięs tłustych sosów i nie zaprawiać zup zasmażką ani śmietaną.

Potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii aluminiowej, pergaminie albo rękawie foliowym z minimalną ilością tłuszczu roślinnego, takiego jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy, lub duszone bez obsmażania na tłuszczu.

Całkowite ograniczenie spożycia tłuszczu nie jest wskazane, gdyż upośledziłoby i tak zaburzone wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak wit. A, D, E i K.

W przypadku tej diety głównym źródłem energii są węglowodany. Należy spożywać produkty węglowodanowe o małej zawartości błonnika pokarmowego (pszenne pieczywo, drobne kasze, makarony z małą zawartością jaj, ziemniaki puree, cukier, miód, dżemy bez pestek, przeciery owocowe). Ale uwaga! Jeśli u osoby z przewlekłym zapaleniem trzustki wystąpiła cukrzyca, trzeba wykluczyć produkty zawierające cukry proste, takie jak cukier, miód, wysokosłodzone dżemy i syropy owocowe.

Dodatkowo jeśli po spożyciu surowych warzyw lub owoców wystąpią objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunka, należy spożywać warzywa i owoce w postaci gotowanej (np. pieczone jabłka) albo w postaci przecierów lub rozcieńczonych soków. Z diety należy wyeliminować warzywa i owoce wzdymające (kapusta, cebula, pory, czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, śliwki, czereśnie).

W przypadku PZT często występują nietolerancje pokarmowe i zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych. Jeśli chora nie toleruje słodkiego mleka, to należy je zamienić na inne produkty mleczne: maślankę,produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu w małych ilościach, kefir.

Często konieczne jest suplementowanie wit. z grupy B, ADEK oraz kwasu foliowego, jednak to należy ustalić z lekarzem.

Życzę zdrowia i pozdrawiam, Anna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty