Witam serdecznie,
zarówno po operacji jak i przed operacją zalecany jest zdrowy tryb życia, w tym m.in dieta dla serca (w przypadku Pana schorzeń), utrzymanie właściwej masy ciała, brak nałogów, higiena snu, odpowiednia do kondycji organizmu.
DIETA
-Warto przede wszystkim ograniczyć w diecie ilość soli, cukru, tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, słodycze, pełnotłusty nabiał).
- zalecanych jest 5 porcji owoców, warzyw dziennie
- odpowiednia ilość błonnika (ostrożnie przy zaparciach!)
- produkty bogate w potas (pomidory, orzechy, warzywa, strączkowe), magnez (gorzkie kakao, orzechy oraz płatki zbożowe), selen i chrom (zboża z pełnego przemiału, kiełki roślin oraz drożdże)
- regularne posiłki
Ważny jest również sposób przygotowania potraw, unikamy smażenia.

PRODUKTY ZALECANE
-Pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. Ryż. Makaron drobny. Płatki kukurydziane. Kasze drobne.
-Mleko chude.
Sery chude np. chudy twaróg.
Jogurt chudy.
Kefir chudy.
Białko jajek.
- Wszystkie chude gatunki mięsa i drobiu.
- Oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek (w ograniczonych ilościach).
Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Masło dozwolone dla osób o prawidłowym poziomie cholesterolu
- Warzywa świeże i mrożone.Ziemniaki.świeże i suszone.Owoce konserwowane (niesłodzone)


pozdrawiam
Małgorzata

0

Dieta jak dla wszystkich osób z chorobami układu krążenia. lekkostrawna, z ograniczeiem tłuszczy z naciskiem na tłuszcze roślinne (zawierające NNKT), z ograniczeniem cukrów , zalecane produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym, ograniczenie soli, odpowiednia ilość wit. C i B1.
Dużo warzyw, owoce, oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, potrawy gotowane , nie smażone.

Pozdrawiam.

Joanna Arciszewska.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty