Zapytaj lekarza

7 4 0 , 2 3 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Komora serca pracująca w 50 % i inne choroby serca

Mam 63 lata, pół roku temu wykryto u mnie chorobe serca, lewa komora serca pracuje tylko w 50%. Może w przyszłości będę musiała mieć rozrusznik serca. Diagnoza była szokująca dla mnie, biorę lekarstwa. Muszę koniecznie zmienić tryb życia, niestety męczę się z nadwagą Mam 165 cm a waże 75 kg. Jaką dietę dla serca najlepiej stosować? Mieszkam z córką która stosuje dietę dla ludzi po resekcji woreczka żółciowego. Czy taka dieta wystarczy, czy mogę uprawiać lekki sport? Z góry dziękuje za pomoc.
KOBIETA, 63 LAT ponad rok temu

Leczenie chorób serca

Omdlenia, kołatanie serca, obrzęki, zasinienie skóry, ból w klatce piersiowej ? to mogą być objawy choroby serca. Jednym z powszechnie występujących schorzeń jest choroba wieńcowa. Prof. Janina Stępińska opowiada o farmakologii w przypadku jej wystąpienia, jako jednym z możliwych działań prowadzących do wyzdrowienia.

Witam serdecznie,

Rozumiem, że taka wiadomość jest dla Pani trudną informacją.Proszę mieć na uwadze, że dzięki temu że choroba została zdiagnozowana rozpocznie Pani leczenie i wzmocni organizm w aktualnym stanie. Proszę być dobrej myśli i dbać o dietę, odpoczynek, sen i stosować się do zaleceń lekarzy.
Przedstawiam dietę zalecaną przy chorobach serca.
zalecany jest zdrowy tryb życia, w tym m.in dieta dla serca (w przypadku Pana schorzeń), utrzymanie właściwej masy ciała, brak nałogów, higiena snu, odpowiednia do kondycji organizmu.
DIETA
-Warto przede wszystkim ograniczyć w diecie ilość soli, cukru, tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, słodycze, pełnotłusty nabiał).
- zalecanych jest 5 porcji owoców, warzyw dziennie
- odpowiednia ilość błonnika (ostrożnie przy zaparciach!)
- produkty bogate w potas (pomidory, orzechy, warzywa, strączkowe), magnez (gorzkie kakao, orzechy oraz płatki zbożowe), selen i chrom (zboża z pełnego przemiału, kiełki roślin oraz drożdże)
- regularne posiłki
Ważny jest również sposób przygotowania potraw, unikamy smażenia.

PRODUKTY ZALECANE
-Pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. Ryż. Makaron drobny. Płatki kukurydziane. Kasze drobne.
-Mleko chude.
Sery chude np. chudy twaróg.
Jogurt chudy.
Kefir chudy.
Białko jajek.
- Wszystkie chude gatunki mięsa i drobiu.
- Oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek (w ograniczonych ilościach).
Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Masło dozwolone dla osób o prawidłowym poziomie cholesterolu
- Warzywa świeże i mrożone.Ziemniaki.świeże i suszone.Owoce konserwowane (niesłodzone)

pozdrawiam
Małgorzata

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy