Komora serca pracująca w 50 % i inne choroby serca

Mam 63 lata, pół roku temu wykryto u mnie chorobe serca, lewa komora serca pracuje tylko w 50%. Może w przyszłości będę musiała mieć rozrusznik serca. Diagnoza była szokująca dla mnie, biorę lekarstwa. Muszę koniecznie zmienić tryb życia, niestety męczę się z nadwagą Mam 165 cm a waże 75 kg. Jaką dietę dla serca najlepiej stosować? Mieszkam z córką która stosuje dietę dla ludzi po resekcji woreczka żółciowego. Czy taka dieta wystarczy, czy mogę uprawiać lekki sport? Z góry dziękuje za pomoc.
KOBIETA, 63 LAT ponad rok temu

Jak serwisować stymulator serca?

Stymulator serca wykorzystywany jest do pobudzania jego pracy. Prof. Andrzej Biederman wyjaśnia w jaki sposób należy kontrolować stan zużycia stymulatora serca oraz gdzie można to zrobić.

Witam serdecznie,

Rozumiem, że taka wiadomość jest dla Pani trudną informacją.Proszę mieć na uwadze, że dzięki temu że choroba została zdiagnozowana rozpocznie Pani leczenie i wzmocni organizm w aktualnym stanie. Proszę być dobrej myśli i dbać o dietę, odpoczynek, sen i stosować się do zaleceń lekarzy.
Przedstawiam dietę zalecaną przy chorobach serca.
zalecany jest zdrowy tryb życia, w tym m.in dieta dla serca (w przypadku Pana schorzeń), utrzymanie właściwej masy ciała, brak nałogów, higiena snu, odpowiednia do kondycji organizmu.
DIETA
-Warto przede wszystkim ograniczyć w diecie ilość soli, cukru, tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, słodycze, pełnotłusty nabiał).
- zalecanych jest 5 porcji owoców, warzyw dziennie
- odpowiednia ilość błonnika (ostrożnie przy zaparciach!)
- produkty bogate w potas (pomidory, orzechy, warzywa, strączkowe), magnez (gorzkie kakao, orzechy oraz płatki zbożowe), selen i chrom (zboża z pełnego przemiału, kiełki roślin oraz drożdże)
- regularne posiłki
Ważny jest również sposób przygotowania potraw, unikamy smażenia.

PRODUKTY ZALECANE
-Pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. Ryż. Makaron drobny. Płatki kukurydziane. Kasze drobne.
-Mleko chude.
Sery chude np. chudy twaróg.
Jogurt chudy.
Kefir chudy.
Białko jajek.
- Wszystkie chude gatunki mięsa i drobiu.
- Oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek (w ograniczonych ilościach).
Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Masło dozwolone dla osób o prawidłowym poziomie cholesterolu
- Warzywa świeże i mrożone.Ziemniaki.świeże i suszone.Owoce konserwowane (niesłodzone)

pozdrawiam
Małgorzata

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty