Witam!

Nie znam dokładnie historii Pani choroby ani możliwych dodatkowych dolegliwości, dlatego nie mogę zalecić konkretnej diety. Nie jest jasna przyczyna powstawania kamieni pęcherzyka żółciowego. Są one zbudowane z cholesterolu i kwasów żółciowych, dlatego być może zwiększony cholesterol sprzyja ich powstawaniu. Podam Pani natomiast ogólne zalecenia dla osób po usunięciu kamienia żółciowego. Po zabiegu usunięcia woreczka pacjent może czuć nudności i wymioty, a także ból. Dlatego też należy unikać potraw ostrych, tłustych i wzdymających:
- pełnotłustych produktów mlecznych,
- gruboziarnistych kasz, nasion, orzechów,
- słodyczy, cukierków, słodkich bułek i ciast,
- owoców ze skórką, z dużą ilością pestek (porzeczki, agrest, truskawki), owoców wzdymających (śliwki, gruszki),
- ostrych przypraw i sosów (musztarda, pieprz, papryka, majonez, chilli),
- mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych,
- tłustych mięs, podrobów (flaki, salceson, pasztet, parówki), tłustych wędlin,
- tłustych zup na wywarach mięsnych,
- smalcu, masła, margaryny w kostkach,
- tłustych ryb (karp, śledź, węgorz, łosoś, halibut, tuńczyk w oleju, sardynki),
- produktów typu fast food, produktów smażonych,
- warzyw wzdymających (cebula, kapusta, rośliny strączkowe, czosnek, por),
- jaj smażonych, żółtka, jaj na twardo.

Produkty, po które można sięgać to:
- niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne (także fermentowane - maślanka do 0,5 l dziennie, produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, kefir),
- mąka pszenna, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, kiełki soi, kiełki soczewicy, kukurydza,
- chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, graham, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane,
- cukier, fruktoza, glukoza, miód pszczeli, galaretka, marmolada,
- obrane owoce (jabłka), banany, pomarańcze, mandarynki, grejfruty, truskawki, maliny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty z wyżej wymienionych owoców,
- delikatne przyprawy (kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup),
- czarna słaba herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
- chude mięsa,
- szynka chuda bez tłuszczu, wędliny drobiowe, pieczone mięso na kanapki,
- chude zupy na wywarze warzywnym bez zabielania,
- ryby o małej zawartości tłuszczu (okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak. lin, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga),
- ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniali puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
- warzywa (młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, bakłażan, cukinia, koper włoski, brokuły),
- jajko na miękko, omlet z piany, białko kurze.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty