Dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego

Witam. Chciałabym zapytać czy w przypadku kamicy pęcherzyka żółciowego dozwolone jest spożywanie płatków owsianych oraz ogólnie o to, jakie produkty/owoce/warzywa są dozwolone. W Internecie niestety można znaleźć wiele sprzecznych informacji i choć wiem, że najlepiej "przekonać się na własnej skórze" jak organizm reaguje, to jednak perspektywa ataku bólowego nie zachęca do eksperymentów.
ponad rok temu

W przypadku diety we wspomnianej przypadłości, istotna kwestią jest etap w jakim się znajdujemy. Przy ataku i w czasie wyciszania objawów a także w rekonwalescencji po resekcji pęcherzyka bądź laparoskopowym usunięciu złogów zarówno płatki pełnoziarniste jak i surowe oraz nierozdrobnione warzywa i owoce nie są wskazane. Jednak w czasie remisji dieta powinna być maksymalnie zbliżona do racjonalnego żywienia osoby zdrowej, stąd miejsce i dla produktów bogatobłonnikowych i dla wszystkich dobrze tolerowanych owoców i warzyw.
Przy okazji warto byłoby rozważyć, czy sposób dotychczasowego żywienia nie spowodował powstania kamicy. Niestety najpowszechniej występującą przyczyną kamicy pęcherzyka żółciowego są złogi cholesterolowe, powstające w wyniku wadliwego żywienia.
Życzę zdrowia! Justyna Siwiela
Zalecane produkty:
Mleko z niska zaw. Tłuszczu, słaba herbata, herbaty owocowe, ziołowe, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-warzywne, wody niegazowane, jogurt niskotłuszczowy
Pszenne- jasne i czerstwe, pieczywo półcukiernicze, biszkopt na białkach, sucharki
Chudy twaróg, chuda szynka, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód
Rosół jarski, jarzynowe, ziemniaczana, przetarte owocowe, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne,
Sosy łagodne: warzywne, owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym
Bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, lane ciasto na białkach, makaron nitki niskojajeczny,
Budynie z kasz
( jęczmiennej, manny, kukurydzianej) i warzyw, makaron nitki z dodatkami, risotto, leniwe pierogi na białkach,
Młode, soczyste: dynia, kabaczki, patison, seler, kukurydza,: gotowane, przetarte lub rozdrobnione, surowe soki- rozcieńczone
Gotowane, puree z mlekiem
Dojrzałe, soczyste: jagodowe i winogrona bez pestek (przeciery), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane bez skórki,
Soki owocowe
Kisiele, budynie, galaretki owocowe, kompoty przetarte, przeciery owocowe
Łagodne: sok z cytryny, zielona pietruszka, koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia
Zalecane w umiarkowanych ilościach, okres stabilizacji (brak objawów):
Zalecane w umiarkowanych ilościach
Mleko z zawartością tłuszczu 2%, maślanka
Pieczywo drożdżowe cukiernicze
Masło, margaryny miękkie, parówki cielęce, chude wędliny
Chudy rosół z cielęciny
Groszek ptysiowy bez żółtek, ziemniaki
Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczaki, dorsz, pstrąg, flądra, szczupak, plastuga, lin, okoń;
Gotowane, potrawki, pulpety, budynie
Zapiekanki z drobnych kasz i mięsa
Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy- bezerukowy, oliwa z oliwek, margaryny, masło
marchew, buraki, pomidory bez skórki, zielone liściaste, sałata
Gotowane w całości, pieczone w całości
Kiwi, melon, wiśnie, śliwki
Ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj
Papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty