Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym

witam mam takie pytanie lekarz pediatra stwierdził u mnie reflux żaładka mam chrype i jakas gula w gardle mi stoi.czy ktos moze mi rospisac diete?z góry dziekuje
MĘŻCZYZNA, 32 LAT ponad rok temu

Witam!
W przypadku tej choroby należy zmienić nawyki żywieniowe (rezygnacja z niektórych produktów pozytywnie wpływa na samopoczucie). Wskazana jest dieta lekkostrawna.

Dozwolone są: chude wędliny i mięsa (kurczak, indyk, cielęcina), biały ryż, chudy nabiał (twaróg, mleko, śmietana, jogurty, serki homogenizowane, kefir i białe serki), chude ryby, jaja (na miękko), świeże zioła, gotowane ziemniaki, marchew, jabłka bez skórki,, morele, banany, kalafior, buraki, masło. W niewielkich ilościach można spożywać ciasto drożdżowe, biszkoptowe, budynie, galaretki, kisiele, owocowe musy. Należy pić duże ilości wody mineralnej i herbat ziołowych. Wskazane jest duszenie, gotowanie na parze, pieczenie i smażenie bez użycia tłuszczu.

Z diety wyeliminować należy: tłuste wędliny, pasztety i mięsa, smażone i grillowane potrawy, tłuste ryby, dania typu fast food, sery żółte, topione i pleśniowe, jaja gotowane na twardo, pieczywo żytnie, razowe oraz chrupkie, brązowy ryż, mocną kawę i herbatę oraz alkohol, napoje gazowane, owoce cytrusowe, produkty zawierające czekoladę, gumy do żucia, suszone/ kandyzowane owoce, kapustę, fasolę, groch, por, rzodkiew, czosnek, paprykę, cebulę, orzechy, ocet oraz ostre przyprawy, gotowe sosy, dania typu instant, musztardę, keczup.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty