Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy

Witam, Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? W internecie niektóre produkty się różnią i każdy podaje inne składniki. Interesuje mnie dokładnie czego należy unikać przy refluksie żołądkowo-przełykowym? Co jeść, żeby nie zabrakło w diecie witamin i wszystkich potrzebnych pierwiastków?Jeśli można to poproszę o jadłospis na jeden dzień. Niby w internecie jest tego sporo,ale nic konkretnego. Chciałbym zminimalizować nieprzyjemne objawy i odżywiać się tak jak należy, choć komponowanie szczegółowych diet nigdy nie było moją dobrą stroną. Jak powinno wyglądać spożywanie posiłków przy refluksie żołądkowo-przełykowym? Kiedy należy jeść ostatni posiłek itp. Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
W refluksie żołądkowo-przełykowym zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów będących przyczyną występowania nieprzyjemnych objawów oraz substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.Posiłki należy spożywać 5-6 razy dziennie ,niewielkie objętościowo, o stałych porach. Zbyt obfite posiłki mogą bowiem rozciągać żołądek ,powodując jednocześnie osłabienie napięcia dolnego zwieracza przełyku a w konsekwencji zarzucania treści żołądkowej do przełyku.
W celu neutralizacji objawów pomocna może być spożyta rano szklanka mleka lub wody .Mleko neutralizuje kwaśną zawartość w przełyku a woda oczyszcza go z kwasu solnego. Niewskazane jest jednak spożycie mleka w ilości ponad 0,7-1l.Mleko początkowo osłania błonę śluzowa żołądka, łagodzi ból, a po wchłonięciu zawarty w mleku wapń wpływa na czynność wydzielniczą żołądka
Temperatura potraw powinna być umiarkowana, aby nie podrażniać przełyku.Ostatni posiłek należy spożyć 3-4h przed snem , ponieważ mechanizmy oczyszczania przełyku z kwaśnej treści , w pozycji leżącej przebiegają mniej sprawnie.
W diecie należy uwzględnić tłuszcze łatwostrawne obok masła, śmietanki ,ważne są tłuszcze roślinne zmniejszające stężenie cholesterolu.
Ograniczeniu podlega natomiast błonnik - należy ograniczyć produkty pełnoziarniste, grube kasze, surowe warzywa i owoce- często dają objawy dyspeptyczne- gniecenie ,wzdęcia, podrażniają w sposób mechaniczny błonę śluzową żołądka.Wyklucza się też produkty trudno strawne, wzdymające , ostro przyprawione.
Zalecaną obróbką technologiczną jest gotowanie w wodzie ,na parze, duszenie bez obsmażania, tłuszcz dodaje się do gotowych potraw.
Soki owocowo-warzywne powinny być rozcieńczane, najlepiej mlekiem.
W grupie produktów zalecanych znajdują się:
* pieczywo pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe
* mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, jogurty, herbata z mlekiem,
* masło, twaróg, serek homogenizowany, jaja,pasty mięsne
* zupy owocowe,przecierane
* makaron nitki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki puree
* chude mięsa i ryby
* budynie warzywne i mięsne z drobnych kasz, pierogi leniwe
* oleje roślinne
* młode soczyste warzywa gotowane: marchew , dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi
* owoce dojrzałe, soczyste bez skórki i pestek, niekwaśne
*łagodne przyprawy: cukier, wanilia , zielona pietruszka, koper,cynamon.

0

Witam,
dieta osób z refluksem nie różni się specjalnie od zaleceń dla osób zdrowych. Należy jednak:
-jeść mniejsze porcje, a częściej,
-unikać alkoholu, a w szczgólnosci wina (nasila objawy),
-jeść powoli, bez pośpiechu,
-nie pić w trakcie posiłku,
-nie jeść bardzo gorących potraw,
-jeść raczej stałe niż płynne potrawy,
-nie przejadać się,
-jadać potrawy gotowane, duszone, pieczone w rękawi,
-jadać dojrzałe owoce i młode warzywa,
-unikać ostrych przypraw i ciężostrawnych warzyw (cebula, czosnek, strączki).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty