Jaka dieta przy refluksie żołądka?

Witam. Mam pytanie,jaka diete trzeba zastosować przy refuksie żładka i jakie można spożywać napoje? W internecie może sie coś znajdzie ale Co jest prawda? Od kilku miesiecy zaczał mi sie problem z refuksem, mam zgagi bardzo czesto. Jeśli to mozliwe prosze o odpowiedz.
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Dzień dobry :)

Poniżej przedstawiam ogólne zalecenia dietetyczne w chorobie refluksowej żołądka:
- należy unikać wszelkich produktów i potraw, które nasilają dolegliwości (najczęściej tłuste potrawy),
- spożywać 4-5 posiłków, nieobfitych, o regularnych porach,
- posiłki należy spożywać bez pośpiechu, dokładnie przeżuwać, w spokojnej atmosferze,
- nie kłaść się przez co najmniej 2 godziny po posiłku,
- ostatni posiłek spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem (nie podjadać bezpośrednio przed snem),
- spożywane posiłki nie powinny być gorące, ani bardzo zimne, aby nie podrażniać przewodu pokarmowego (najlepiej ciepłe),
- nie popijać posiłków (jeśli popicie posiłku jest konieczne, spożyć niewielką objętość płynu).

Produkty, które należy wyeliminować z diety:
- produkty i posiłki źle tolerowane,
- produkty podrażniające przewód pokarmowy lub pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, jak np. musztarda, keczup, pomidory, sok pomidorowy, sos winegret, owoce cytrusowe, mięta, potrawy kwaśne i ostro przyprawione,
- potrawy tłuste, które przez długi czas zalegają w żołądku, np. tłuste mięsa, wędliny, sery, mięsa smażone, frytki, chipsy, pączki, tłuste produkty mleczne (mleka, jogurty), tłuste sosy, czekolada, kakao, wyroby czekoladowe,
- kawa, mocna herbata, napoje energetyzujące, napoje gazowane, napoje alkoholowe,
- słodycze.

Produkty dozwolone:
- produkty zbożowe, np. makarony, ryż przygotowane bez dodatku tłuszczu,
- warzywa i owoce- te, które są dobrze tolerowane (oprócz niezalecanych cytrusów),
- chude mięsa, drób, ryby, jaja, ale przygotowane bez dodatku tłuszczu,
- produkty mleczne odtłuszczone (0,5%, 1,5% ze względu na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), także mleko sojowe, chude sery,
- ograniczyć ilość spożywanych tłuszczy, spożywać je najlepiej w postaci surowej (nie poddany obróbce termicznej),
- wybierać napoje bezkofeinowe, herbaty ziołowe, wody i napoje niegazowane,
- wybierać przyprawy dobrze tolerowane.

Techniki kulinarne:
- gotowanie w wodzie i na parze,
- pieczenie bez dodatku tłuszczu (np. w folii, rękawie, naczyniu żaroodpornym),
- unikać! smażenia, duszenia z dodatkiem tłuszczu i wcześniejszym obsmażeniu, tradycyjnego pieczenia, grillowania.

W przypadku występowania trudności z przełykaniem należy spożywać posiłki w postaci rozdrobnionej lub płynnej.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty