Dzień dobry,
aby zapewnić odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych dieta ciężarnej powinna być urozmaicona. Śniadanie może zawierać pełnowartościowe białko (szynka gotowana lub pieczona) , węglowodany złożone (pieczywo razowe, bułka grahamka), dobrej jakości tłuszcz (masło, margaryna) oraz dodatek warzyw. Naturalne produkty mleczne takie jak: ser biały, mleko, jogurt, kefir, maślanka z dodatkiem owoców świeżych, mrożonych lub suszonych, płatków owsianych, jęczmiennych, pestek dyni, słonecznika, koktajle mleczno - owocowe, to dobry wybór na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zalecanych propozycji obiadowych należą: chude mięso, ryba, przynajmniej raz w tygodniu potrawy z nasion roślin strączkowych, kasza jęczmienna lub gryczana, ryż pełnoziarnisty, razowy makaron, ziemniaki oraz surowe warzywa z dodatkiem oliwy. Mięso i ryby należy piec, dusić, gotować, przygotowywać na parze, w naczyniach żaroodpornych lub w folii. Na kolacje można podawać duszone warzywa z dodatkiem chudych lub półtłustych serów, jajek, chudego mięsa, ryb a także sałatkę warzywną z pieczywem lub zupę - krem.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty