Dieta wspomagająca pracę mózgu

Witam, czy mogłabym otrzymać od państwa jednodniowy jadłospis, składający się z 5 posiłków, wspomagający pracę mózgu? Z góry dziękuję i pozdrawiam
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam, oto taki przykład:

śniadanie: pieczywo razowe + twarożek chudy + rzodkiewki kilka szt. + herbata owocowa/słaba kawa z mlekiem
II śniadanie: grahamka + margaryna miękka + sałata + polędwica sopocka + czerwona papryka 1/2 szt.
obiad: ziemniaki gotowane + kurczak pieczony ok. 120g + surówka z marchewki i jabłka
podwieczorek: świeże owoce
kolacja: warzywa na patelnię + olej rzepakowy + tuńczyk w sosie własnym ok. 2 łyżek

Pozdrawiam
Ewa Ceborska
http://food-diet.pl/

0

Witam!
Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie zdrowej diety, bogatej w tz. żywność dla mózgu czyli produktów poprawiających naszą sprawność intelektualną, pamięć i koncentrację. Polecam ryby morskie (źródło omega 3), siemię lniane (źródło kwsu ALA), mieszanki orzechów (źródło kwasów omega 3), jaja, zboża (źródło błonnika, witamin, omega 3) czekoladę (bogate w antyoksydanty).
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Szanowna Pani,

najlepszymi "suplementami" są zawsze produkty naturalne. Pozytywny wpływ na pracę mózgu mają: orzechy (starsze osoby mogą spożywać je świeżo zmielone np. w koktajlach), nasiona (siemię lniane), pełnoziarniste kasze, kolorowe owoce (im bardziej brudzą tym lepiej), dzikie ryby morskie (bardzo bogate w kwasy omega-3) - ryby koniecznei muszą być dzikie - te z hodowli mają inny skład - przeważają u nich prozapalne kwasy omega-6; ryby są też najbogatszym źródłem witaminy D (w szczególności śledzie).

W przypadku witaminy D osoby starsze powinny ją mimo wszystko suplementować przez cały rok w ilości 1000-2000 IU.

Najbogatszym źródłem wapnia w diecie są produkty z mleka zwierząt - maślanki, sery, jogurty oraz sezam, mak, nasiona roślin strączkowych, orzechy i zielone warzywa liściaste (jarmuż, kapusta, brokuł itp).

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta i zioła wspomagające pracę nerek

Witam, Jestem po operacji guza nerki, jaka dieta i ewentualnie zioła wspomagające prace nerek (w tym wypadku jednej nerki :( ). Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 44 LAT ponad rok temu

Witam,
Proponuję udać się na wizytę do dietetyka z wynikami i wypisem ze szpitala, który dostosuje odpowiednią dietę. zmiany dotyczą głównie podaży białka i potasu.
W diecie(niskobiałkowej w Pana sytuacji) ograniczyć w szczególności ilość potasu (specjalna obróbki termiczna warzyw). Owoce podawane z puszki zawierają mniej potasu niż świeże(podajemy bez soku).
Należy bezwzględnie przestrzegać zalecanej ilości białka pochodzenia zwierzęcego i z nabiału (odkładające się fosforany) i tu z pomocą przychodzi dietetyk, który zliczy podaż pierwiastków i zaleci przykładowy rozkład dnia.
Bezwzględnie w diecie niskobiałkowej eliminować: czekolada i wyroby czekoladowe, kakao, orzechy, sucha nasiona roślin strączkowych, kasza gruba i ciemna, suszone owoce, figi, banany, niektóre owoce cytrusowe(o wysokiej zawartości potasu), pomidory, keczup i koncentrat pomidorowy( przetwory), niektóre przyprawy: suszona pietruszka, bazylia, estragon, papryka w proszku.
• Bezwzględnie pilnować ilości spożywanych płynów (ilość wg. zaleceń lekarza), nie przekraczać zalecanej ilości mimo pragnienia (do płynów wliczyć zupy).
Życzę zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty