Jakich produktów unikać w ciąży?

Witam czego należy nie jeść w ciąży?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Dzień dobry,

temat żywienia w ciąży jest bardzo rozległy i ciężko jest tutaj to wszystko opisać. Po dokładne informacje warto zgłosić się do dietetyka.

Ułożenie diety rozpocznij od zaplanowania 3 głównych i 2 uzupełniających posiłków
w ciągu dnia.Wyznacz ich pory, określając odpowiednie przedziały godzin. Minimalna przerwa między posiłkami to 2 godziny, maksymalna 4. najlepiej gdy jesz co 3‒4 godziny. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach. Jeśli masz z tym problem, godziny mogą ulegać drobnym przesunięciom, ale zawsze pamiętaj, że najlepiej jest jeść pięć razy dziennie. Niewskazane jest ciągłe podjadanie; jeśli masz taką potrzebę, zachowaj chociaż 2 godziny przerwy (czasami możesz pogryzać warzywa i owoce). Pomiędzy posiłkami możesz pić wodę albo soki wyciskane ze świeżych warzyw
i owoców bez cukru.

Śniadanie powinno być pełnowartościowe, daje Ci energię i siły na początek dnia. Zwróć uwagę, aby zawierało pełnowartościowe białko, dobrej jakości tłuszcz, węglowodany złożone oraz witaminy i składniki mineralne. Aby śniadanie nie było monotonne, spróbuj je urozmaicać, wybieraj różne ciekawe zestawienia produktów.

Obiad powinien składać się z produktów, które są źródłem pełnowartościowego białka (chude mięso, ryba, przynajmniej raz w tygodniu potrawy z nasion roślin strączkowych), węglowodanów złożonych (mogą to być: kasza jęczmienna lub gryczana, biały albo pełnoziarnisty ryż, razowy makaron, ziemniaki) i dużej porcji warzyw, najlepiej surowych, z dodatkiem oleju lub oliwy.

Kolacje staraj się jeść dość lekkie, ale urozmaicone. Bogate w surowe
lub duszone warzywa z dodatkiem chudych lub półtłustych serów, jajek, chudego mięsa, dobrej jakości wędlin czy ryb. Może to być sałatka warzywna z razowym lub mieszanym pieczywem, a nawet zupa warzywna, jeśli nie miałaś okazji zjeść jej w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinnaś jeść około dwóch godzin przed snem.
Na drugie śniadanie i podwieczorek wybieraj naturalne produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser biały) z dodatkiem świeżych owoców, pestek (dyni albo słonecznika), płatków (owsianych, jęczmiennych) lub owoców suszonych bez dodatku cukru. Możesz przygotowywać koktajle mleczno-owocowe. Zimą i jesienią możesz korzystać z owoców mrożonych.

Po dokładniejsze informacje powinna się Pani zgłosić do specjalisty dietetyka.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty