Serów pleśniowych i owoców morza. Pozdrawiam
Dzień dobry,
temat żywienia w ciąży jest bardzo rozległy i ciężko jest tutaj to wszystko opisać. Po dokładne informacje warto zgłosić się do dietetyka.
Ułożenie diety rozpocznij od zaplanowania 3 głównych i 2 uzupełniających posiłków
w ciągu dnia.Wyznacz ich pory, określając odpowiednie przedziały godzin. Minimalna przerwa między posiłkami to 2 godziny, maksymalna 4. najlepiej gdy jesz co 3‒4 godziny. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach. Jeśli masz z tym problem, godziny mogą ulegać drobnym przesunięciom, ale zawsze pamiętaj, że najlepiej jest jeść pięć razy dziennie. Niewskazane jest ciągłe podjadanie; jeśli masz taką potrzebę, zachowaj chociaż 2 godziny przerwy (czasami możesz pogryzać warzywa i owoce). Pomiędzy posiłkami możesz pić wodę albo soki wyciskane ze świeżych warzyw
i owoców bez cukru.
Śniadanie powinno być pełnowartościowe, daje Ci energię i siły na początek dnia. Zwróć uwagę, aby zawierało pełnowartościowe białko, dobrej jakości tłuszcz, węglowodany złożone oraz witaminy i składniki mineralne. Aby śniadanie nie było monotonne, spróbuj je urozmaicać, wybieraj różne ciekawe zestawienia produktów.
Obiad powinien składać się z produktów, które są źródłem pełnowartościowego białka (chude mięso, ryba, przynajmniej raz w tygodniu potrawy z nasion roślin strączkowych), węglowodanów złożonych (mogą to być: kasza jęczmienna lub gryczana, biały albo pełnoziarnisty ryż, razowy makaron, ziemniaki) i dużej porcji warzyw, najlepiej surowych, z dodatkiem oleju lub oliwy.
Kolacje staraj się jeść dość lekkie, ale urozmaicone. Bogate w surowe
lub duszone warzywa z dodatkiem chudych lub półtłustych serów, jajek, chudego mięsa, dobrej jakości wędlin czy ryb. Może to być sałatka warzywna z razowym lub mieszanym pieczywem, a nawet zupa warzywna, jeśli nie miałaś okazji zjeść jej w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinnaś jeść około dwóch godzin przed snem.
Na drugie śniadanie i podwieczorek wybieraj naturalne produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser biały) z dodatkiem świeżych owoców, pestek (dyni albo słonecznika), płatków (owsianych, jęczmiennych) lub owoców suszonych bez dodatku cukru. Możesz przygotowywać koktajle mleczno-owocowe. Zimą i jesienią możesz korzystać z owoców mrożonych.
Po dokładniejsze informacje powinna się Pani zgłosić do specjalisty dietetyka.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka powinna być dieta dla kobiety w ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Prawidłowe nawyki żywieniowe w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakich produktów spożywczych należy szczególnie unikać w czasie ciąży? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Ćwiczenie Tae-bo a odchudzanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść na noc, aby nie przytyć? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Produkty żywnościowe na kolację, aby schudnąć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prawidłowa waga przy 158 cm wzrostu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co jeść w dni treningowe? – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Dieta sportowca dla 12-latki – odpowiada Natalia Ulewicz
- Odchudzanie 3 kg w 2 tygodnie – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Sok w diecie młodych Polaków. Ekspert rozwiewa popularne mity
Jak wygląda dieta młodych Polaków? Po jakie produk