Jaka powinna być dieta dla kobiety w ciąży?

Witam. Ogólnie pytanie brzmi jaka powinna być dieta dla kobiety w ciąży? Ja i matka partnerki zgadzamy się że dieta powinna być zróżnicowana ("powinna jeść wszystko z umiarem" jak najmniej przetworzona tzw. naturalna (czyli nie tak jak do tej porym, był to bardzo mały wachlarz produktów)). Czy mamy rację że wszystkiego po trochu? W jakim jedzeniu można znaleźć składniki bardziej potrzebne podczas ciąży? Pokazywałem partnerce filmiki z wypowiedziami dietetyczki z portalu abczdrowie w których mówi czego unikać np. słonego, tłuszczów zwierzęcych, słodkiego itp. że wskazane są witaminy minerały, białko zwierzęce, tłuszcze roślinne wszystko było określone ogólnymi nazwami np. "dużo wapnia". Partneka wolałaby mieć coś w postaci tabeli, takiej z nazwą produktu jakie w nim składniki posiada, i ile jeść na śniadanie itd.? coś w tym rodzaju czy można coś takiego znaleźć? Do tego słyszy się o preparatach dla kobiet w ciąży, które mają składniki na które kobeta w ciąży ma zwiększone zapotrzebowanie np. kwas foliowy, czy stosować coś takiego? czy omijać? Jeśli stosować to jakie wybierać. Ostatnie pytanie, jak to jest z olejem lnianym ja go piję bo nie znalazłem się z informacjami które by go opisywały negatywnie wręcz przeciwnie tylko w samych superlatywach, jeśli chodzi o ciąże to często spotykam się z opinią że ma duże znaczenie przy rozwijaniu układu nerwowego, mózgu i donoszeniu ciąży, jednak nie chcą się przekonać do niego i matka i partnerka czy ktoś by mógł się wypowiedzieć?
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Krwawienie i ból w ciąży

Dzień dobry,

jak najbardziej ma Pan rację. Dieta podczas ciąży powinna być urozmaicona. I nie ma tabletki, która zastąpi odpowiednią dietę.

Temat żywienia w ciąży jest bardzo rozległy i ciężko jest tutaj to wszystko opisać. Po dokładne informacje warto zgłosić się do dietetyka.

Ułożenie diety warto rozpocząć od zaplanowania 3 głównych i 2 uzupełniających posiłków w ciągu dnia.Wyznacz ich pory, określając odpowiednie przedziały godzin. Minimalna przerwa między posiłkami to 2 godziny, maksymalna 4. najlepiej gdy jesz co 3‒4 godziny. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach. Godziny mogą ulegać drobnym przesunięciom, ale zawsze najlepiej jest jeść pięć razy dziennie. Niewskazane jest ciągłe podjadanie; Pomiędzy posiłkami należy pić wodę albo soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców bez cukru.

Śniadanie powinno być pełnowartościowe, daje energię i siły na początek dnia. Zwróć uwagę, aby zawierało pełnowartościowe białko, dobrej jakości tłuszcz, węglowodany złożone oraz witaminy i składniki mineralne. Aby śniadanie nie było monotonne, spróbuj je urozmaicać, wybieraj różne ciekawe zestawienia produktów.

Obiad powinien składać się z produktów, które są źródłem pełnowartościowego białka (chude mięso, ryba, przynajmniej raz w tygodniu potrawy z nasion roślin strączkowych), węglowodanów złożonych (mogą to być: kasza jęczmienna lub gryczana, biały albo pełnoziarnisty ryż, razowy makaron, ziemniaki) i dużej porcji warzyw, najlepiej surowych, z dodatkiem oleju lub oliwy.

Kolacje powinny dość lekkie, ale urozmaicone. Bogate w surowe
lub duszone warzywa z dodatkiem chudych lub półtłustych serów, jajek, chudego mięsa, dobrej jakości wędlin czy ryb. Może to być sałatka warzywna z razowym lub mieszanym pieczywem, a nawet zupa warzywna, jeśli nie miałaś okazji zjeść jej w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinien być około dwóch godzin przed snem.
Na drugie śniadanie i podwieczorek wybieraj naturalne produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser biały) z dodatkiem świeżych owoców, pestek (dyni albo słonecznika), płatków (owsianych, jęczmiennych) lub owoców suszonych bez dodatku cukru. Możesz przygotowywać koktajle mleczno-owocowe. Zimą i jesienią możesz korzystać z owoców mrożonych.

Po dokładniejsze informacje powinen się Pani zgłosić do specjalisty dietetyka.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty