Witam,

Przede wszystkim dieta musi być pełnowartościowa, a więc zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze - białko, tłuszcze oraz węglowodany. Należy jeść 5 posiłków dziennie o stałych porach - to pomoże utrzymać stały poziom cukru we krwi i będzie zapobiegało nagłemu osłabieniu podczas intensywnych ćwiczeń. Dodatkowo należy pić co najmniej 2 litry wody niegazowanej dziennie.

Źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej są takie produkty jak: jajka, drób, nabiał - ser twarogowy chudy, schab, polędwica, soja, fasola, mleko, ryby.

Źródłem cennych węglowodanów złożonych są: pieczywo razowe oraz chrupkie, makaron, ryż, kasza, płatki owsiane i kukurydziane, pestki dyni i słonecznika, groch, fasola, soja, suszone owoce.

Tłuszcz - najzdrowszy jest tłuszcz roślinny, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy. Z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego najlepiej jest zrezygnować, są to takie produkty jak: masło, smalec oraz tłuszcz znajdujący się w tłustych mięsach (wieprzowina) oraz tłustych produktach nabiałowych, np. serach żółtych, brie, camambert.

Dobrze skomponowana dieta to 5 posiłków o stałych porach, zawierających wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a wiec: białka, tłuszcze oraz węglowodany. Przykładem takiego posiłku może być na przykład takie śniadanie: płatki na mleku + kanapka z chleba razowego, sałaty i wędliny brobiowej + surówka z pomidorów i cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek. Należy pamiętać o dobrym komponowaniu posiłków, gdyż składniki zawarte w jednym produkcie uzupełniają się ze składnikami zawartymi w innym. Dlatego zdrowa dieta musi być urozmaicona.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty