Jak połączyć białko, węglowodany i tłuszcze?

Witam mam ogromna prosbe z racji tej ze zaczelam chodzic na siłownię oraz basen i trener mowil aby w mojej diecie znalazlo sie bialko,węglowodany,tluszcze tylko ja naprwde nie wiem jak to wszystko razem polaczyc :-(
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu
Lek. Bartosz Małek
66 poziom zaufania

Szanowna Pani,
Ustalenie odpowiedniej diety zawierającej odpowiednią ilość składników odżywczych jest pracą trudną i często wymaga konsultacji dietetyka. W diecie ważne są proporcje tych składników w każdym daniu - ok. 60% węglowodany, 30% tłuszcze oraz 10% białko oraz odpowiednia ilość dziennej podaży kalorii, która jest zależna od płci, masy ciała oraz dziennego wydatku energetycznego.

0

Witam. Proszę się nie obawiać. Białko, tłuszcz i węglowodany to podstawowe składniki odżywcze, które spożywamy na codzień. Jednak ważne są również odpowiednie proporcje oraz jakość tychże składników. Jeśli chciałaby Pani indywidualnie opracowany jadłospis, należy zgłosić się do dietetyka (zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl). Oto ogólne zalecenia, które pomogą Pani zbilansować dietę:
- Posiłki powinny zawierać jak najwięcej warzyw, zwłaszcza w postaci surowej (4-5 porcji warzyw dziennie) oraz 2-3 porcje owoców dziennie.
- Codziennie należy spożywać produkty z grupy węglowodanów takie jak: produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna oraz płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, ziemniaki, chleb pełnoziarnisty, wyroby z mąki razowej lub pełnoziarnistej. Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca). Dostarczają one dużo wartościowych węglowodanów, a także białko roślinne.
- Oprócz tego codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka, niewielkie ilości sera żółtego. Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Te produkty dostarczają dużo białka zwierzęcego.
- Jeśli chodzi o tłuszcze, codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek) np.: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy oraz olej kokosowy. Wskazane są również orzechy (np. włoskie, laskowe, migdały) i pestki (sezam, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik), awokado oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pan na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty