Najlepiej byłoby udać się do dietetyka.
Szanowna Pani,
Ustalenie odpowiedniej diety zawierającej odpowiednią ilość składników odżywczych jest pracą trudną i często wymaga konsultacji dietetyka. W diecie ważne są proporcje tych składników w każdym daniu - ok. 60% węglowodany, 30% tłuszcze oraz 10% białko oraz odpowiednia ilość dziennej podaży kalorii, która jest zależna od płci, masy ciała oraz dziennego wydatku energetycznego.
Witam. Proszę się nie obawiać. Białko, tłuszcz i węglowodany to podstawowe składniki odżywcze, które spożywamy na codzień. Jednak ważne są również odpowiednie proporcje oraz jakość tychże składników. Jeśli chciałaby Pani indywidualnie opracowany jadłospis, należy zgłosić się do dietetyka (zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl). Oto ogólne zalecenia, które pomogą Pani zbilansować dietę:
- Posiłki powinny zawierać jak najwięcej warzyw, zwłaszcza w postaci surowej (4-5 porcji warzyw dziennie) oraz 2-3 porcje owoców dziennie.
- Codziennie należy spożywać produkty z grupy węglowodanów takie jak: produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna oraz płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, ziemniaki, chleb pełnoziarnisty, wyroby z mąki razowej lub pełnoziarnistej. Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca). Dostarczają one dużo wartościowych węglowodanów, a także białko roślinne.
- Oprócz tego codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka, niewielkie ilości sera żółtego. Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Te produkty dostarczają dużo białka zwierzęcego.
- Jeśli chodzi o tłuszcze, codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek) np.: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy oraz olej kokosowy. Wskazane są również orzechy (np. włoskie, laskowe, migdały) i pestki (sezam, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik), awokado oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pan na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w celu zrzucenia 15 kg – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Małe ilości tkanki tłuszczowej – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Godziny spożywania posiłków – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Produkty sprzyjające odchudzaniu przy anemii – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaką dietę stosować przy wysokim cholesterolu? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy przyjmowanie chromu pomoże schudnąć? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Pomiar poziomu cukru we krwi i brak efektu po zastosowaniu diety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie diety 1500 kcal i warzywnej – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Co zrobić, żeby zdrowo pozbyć się nadwagi? – odpowiada Lek. Paulina Czajkowska
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca